Arkiv, juni, 2010

Nya miljoner till Rengsjö

tisdag, juni 29th, 2010

Grattis Rengsjö! Nu kommer nya miljoner till byn och den här gången går pengarna till de mest sjuka äldre. Sveriges Kommuner och Landsting har beviljat inte mindre än 1,8 miljoner kronor till ett projekt som ska öka tryggheten för de gamla och sjuka. Det innebär en distriktssköterska på halvtid, en familjeläkare en halv dag i veckan och regelbundet återkommande sjukgymnast, arbetsterapeut och en anhörigstödjare på halvtid. Det är privata vårdföretaget Mitt Hjärta som tillsammans med Bollnäs kommun och flera ideella föreningar i Rengsjö skall driva projektet som är ett av 19 i hela landet som beviljats pengar. Projektet syftar till att sätta den äldre och dennes behov i centrum, man skall erbjuda professionella insatser och ett stödjande nätverk runt den äldre. De pengar som nu beviljats är avsedda för detta år men avsikten är att projektet skall fortsätta även 2011 och 2012 och då med motsvarande bidrag för varje år. Det innebär att 5, 4 miljoner kronor på det här sättet tillförs äldrevårdsverksamheten vid Ringshög. Det här lyckade resultatet har kommit till tack vare det brev som flera föreningar tidigare i år skrev till Mitt Hjärta där man begärde distriktssköterska en dag i veckan till Ringshög. De föreningar som engagerat sig är Rengsjö Framtid, Rengsjö Rödakorskrets, Ringshögs anhörigförening, Ringshögs självförvaltningsstyrelse och Rengsjö PRO.

Rengsjö lockar barnen

tisdag, juni 29th, 2010

Den här veckan är Rengsjö något av barnens tummelplats. I Västerby startade säsongens arrangemang På Gammelmormors Tid med massor av barn som lekte sig tillbaka 100 år i tiden. På Rengsjö IP är ett 50-tal flickor och pojkar i åldern 6-12 år samlade till fotbollsskola som pågår fram till fredag. – Vi har lika god tur med vädret varje år, säger a-lagets tränare Anders Olsson som är en av många i RSK som ställer upp för att genomföra landslagets fotbollsskola. Det märktes också att den 27-gradiga värmen gjorde sitt till för besöken upp på läktaren och till vattenflaskorna blev täta men något fel på aktiviteterna med bollen var det däremot inte. Och Anders Olsson såg flera gryende talanger bland småttingarna i de gula fotbollströjorna.

Rengsjös a-lagstränare Anders Olsson i samspråk med några blivande blåvita stjärnor.

Törsten var stor efter varje pass på den soldränkta planen

Glad midsommar!

onsdag, juni 23rd, 2010

En glad midsommar tillönskar vi alla i Rengsjö och annorstädes med denna bild. Det är byborna i Glösbo som reste sin midsommarstång redan på tisdagskvällen med saftkalas och tårta för alla medverkande. Det blev också en ringdans runt stången som placerats på ”Löta” – den öppna gräsytan mitt i byn. Där har man också en stor gran i juletid och en påskkärring när det blir påsk. Sedan gammalt har ”Löta” också varit platsen där man spelat fotboll och utövat andra lekar så det är en god tradition som byföreningen i Glösbo för vidare. Kanske kan det smitta av sig till centrala Rengsjö så att det blir en midsommarstång även där. I hembygdsbyn är det sedan länge tradition att klä midsommarstången före midsommar och sedan resa den under festligheterna på midsommarafton.

Takläggning i regn

fredag, juni 18th, 2010

Grillstugan vid piren fick på fredagen det efterlängtade plåttaket och det var Rengsjö Plåt som trotsade hällregnet och såg till att det blev ordentligt takat. Bygg och miljönämnden har nu gett klartecken för det provisoriska bygglovet när det gäller servicehuset vid campingen så redan i sommar skall campare kunna husera vid Östersjöns strand och ha tillgång till både dusch och toalett. Elektriciteten är nu också inkopplad och på lördag görs den sista finputsningen av området före sommaren. Då vill Rengsjö Framtid att alla som kan kommer till centrum för att hjälpa till. Städningen av området sker mellan kl 10 och 12. Alltså i god tid före det kungliga bröllopet i TV.

Plåtläggarna trotsade regnet och såg till att grillstugan blev vackert takad.

Bröt sommarlovet för kineser

fredag, juni 18th, 2010

Ett 30-tal elever ställde upp och sjöng när en kinesisk delegation på fredagsmorgonen gästade Rengsjö skola. De tågade sedan i spetsen för kineserna till hälsingegårdarna i Västerby där det blev tårtkalas och diverse ceremonier för att etablera ett flerårigt utbytesprojekt mellan den lilla byskolan i Rengsjö och en skola i 9-miljonersstaden Heze. En särskild skattkista med bl a teckningar som barnen i Rengsjö gjort överlämnades till skolan i Kina och kineserna i sin tur överlämnade ett konstverk som skall pryda skolan i Rengsjö.Johan P Bång,Kinakännare som bor i Rengsjö och som kläckt idén om skolutbytet med Kina, förklarade att genom att bygga broar mellan ungdomar i de båda länderna så kan det i förlängningen leda till ökad förståelse,

Vice borgmästaren i Heze tar emot Rengsjöelevernas skattkista

utveckling och tillväxt i vår region. Med hjälp av modern IT-teknik skall kontakterna mellan de båda skolorna upprätthållas och Johan P Bång hoppas också att kunna göra en Kinaresa med en grupp elever och lärare från Rengsjöskolan.

Det här konstverket gjort av en känd kinesisk konstnär skall pryda Rengsjöskolan i fortsättningen.

Med eleverna i spetsen tågade den kinesiska delegationen till hembygdsbyn där det bjöds på saft och tårta.

Försenade kineser till skolan

torsdag, juni 17th, 2010

I morgon fredag kommer äntligen den kinesiska delegationen från miljonstaden Heze till skolan i Rengsjö. Här är det meningen att de skall skriva under en gemensam deklaration om ett flerårigt utbyte mellan en skola i Heze och Rengsjöskolan. Kineserna skulle egentligen ha kommit redan i mars men de har fått vänta på visum och när de nu kommer så är skolan stängd för sommarlov. Barnen i Rengsjö har under våren övat in sånger och gjort teckningar som skall överlämnas vid besöket. I all hast har ett pojkfotbollslag nu kallats in för att det över huvud ska finnas några elever på skolan. Kineserna stannar bara en timme men hinner ändå med ett besök också i hembygdsbyn innan avfärden till Stockholm. Utbytet med skolan i Rengsjö är ett projekt som tillkommit under de besök som politiker och företagare från Bollnäs gjort i Kina den senaste tiden.

Tre sångfåglar

onsdag, juni 16th, 2010

På onsdagen invigdes det särskilda äldreboendet Ringslyckan i Rengsjö. Socialnämndens ordförande Christina Wall(C) kom och klippte bandet och hade med sig den här ståtliga tranan som en lyckönskningspresent från kommunen. Fem av de sex lägenheterna är bebodda bl a av Ingrid Johansson och Marta Persson som båda stämde in i hyllningssångerna under invigningsfesten. För Ingrid har de nya bostäderna inneburit att hon kunnat flytta hem till Rengsjö igen efter en tid på Ängslunda i Arbrå. – Det känns bra att få komma tillbaka, säger hon.

Franskt besök på campingen

fredag, juni 11th, 2010

Under torsdagskvällens arbetspass i centrum dök det upp två husbilar med utländska registreringsnummer. Det visade sig att det var franska semesterfirare på rundresa i Sverige och som tagit sig in till centrala Rengsjö. Här tyckte de att vår nya camping vid Löten var så bedårande vacker att de beslutade sig för att stanna. Eftersom varken el eller annan service ännu finns på området fick de ställa upp sina husbilar gratis men snart blir det klart med det elektriska och sedan hoppas vi på bygglov så att den provisoriska servicebyggnaden kan ställas på plats. Då kommer också campingplatserna att avgiftsbeläggas.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter