Arkiv, augusti, 2010

Ungdomscafé i RSK-lokalen

tisdag, augusti 31st, 2010

Nu på torsdag den 2 september kl 18 blir det planeringsmöte för ett nytt ungdomscafé i RSK-lokalen. Ungdomar och föräldrar hälsas välkomna av ungdomsgruppen i Rengsjö Framtid. Det är övervåningen i RSK-huset som ungdomarna får ta i besittning. Rengsjö Framtid har fått ett hyresbidrag på 12 000 kr från kommunen och Ingmarie Antonsson, Ingalill Rundgren, Thomas Backan och Ingvar Ingeroth kommer att hjälpas åt tillsammans med ungdomarna själva för att få det hela att fungera. Det tidigare försöket med ungdomsgård i IOGT lyckades inte så bra eftersom lokalen inte gick att anpassa till ungdomarnas önskemål. Dessutom ligger den lokalen lite vid sidan om. Rengsjö Framtid hoppas nu att det nya försöket ska lyckas bättre och att både ungdomar och föräldrar hjälper till i arbetet.

Tecknar-Lasse död

måndag, augusti 30th, 2010

En känd Rengsjöprofil har gått ur tiden. Per Gunnar Larsson eller Tecknar-Lasse som han alltid kallats har avlidit 86 år gammal. Tecknar-Lasse porträtterade under många år på Aftonbladet hundratals idrottsstjärnor,skådespelare,politiker och andra kändisar. Mest känd blev han för sina teckningar av hockeyhjältarna i NHL och flera av dom kom till Sverige och träffade Tecknar-Lasse personligen. I Hockey Hall of Fame i Toronto hänger en målning av Tecknar-Lasse bland alla bilder av kända hockeyprofiler. Han älskade hockey men mest av allt älskade han rödhakarna i Rengsjöskogarna och dit återvände han efter 56 år i Stockholm. På ålderns höst fortsatte han att måla och teckna i sin stuga i Östra Höle och Bollnäs museum visade för några år sedan en utställning med en del av hans rikliga produktion.

Tecknar-Lasse porträtterad av en kollega, världsmästaren i teckning EWK

Vilken lyskväll-succé!

söndag, augusti 29th, 2010

Det dukade långbordet nere vid Östersjöns strand fylldes snabbt med surströmmingsälskare på lördagskvällen. Solen sken och det förvarnade regnet var som bortblåst. Däremot blev det allt kyligare ju längre kvällen led och fingrarna stelnade på trubaduren Joakim Hedlund men han höll ändå ut tills marschallerna började falna. Den här första lyskvällen med tillhörande suringar blev en succé , det var alla runt borden överens om. Och när fullmånen visade sig över Skidtjärnsberget och speglade sig i Östersjöns vatten då var kvällen fullbordad. 85 glada rengsjöbor kom men inte alla fick plats på efterfesten i grillstugan där elden sprakade och trubaduren fick igång allsången. Ja, det blev en magisk kväll i centrum och Ingmari Antonsson från arrangerande föreningen Rengsjö Framtid var lycklig. Det var på hennes initiativ festen kom till.-Det här trodde jag aldrig kunde hända i Rengsjö. Nu måste det bli en fortsättning nästa år, sa hon.

Solen sken när rengsjöborna samlades runt långbordet med suringar vid Östersjön. Tv Ingmari Antonsson en av flera duktiga festarrangörer i Rengsjö Framtid. Foto: Allan Olsson

Inne i grillstugan värmde elden gott och stämningen var på topp. Foto: Allan Olsson

Ny ansökan om centrumpengar

onsdag, augusti 25th, 2010

Rengsjö Framtid söker nu ytterligare pengar, 2,9 miljoner, hos Leader Hälsingebygden för att kunna fortsätta utbyggnaden av nya centrum. Det är bl a en bad och lekplats som ska anläggas samt en strandpromenad. I ansökan ingår också pengar för att avlöna en anställd person som driver projektet. Samtidigt söker föreningen också ytterligare 200 000 kr hos Sedwallsfonden. Det här framkom när föreningen hade styrelsemöte på tisdagskvällen. Av det tidigare bidraget på en miljon som föreningen fått har hälften nu förbrukats. Men fortfarande återstår att färdigställa servicehuset och bygget av en utescen. Till kommande vinter är det tänkt att en isbana ska spolas på centrumområdet men det måste göras med ideella krafter.Ett nytt försök att få igång en ungdomsverksamhet görs 2 september och den här gången blir det i RSK-lokalen. Till lyskvällen med surströmming på lördag är närmare 100 personer anmälda. Föreningens ekonomi ser bra ut och det finns f n 106.000 kr på bank och 6.000 kr i en handkassa. Den 26 september och 14 november arrangeras berättarkvällar i församlingshuset och då hoppas föreningen på god uppslutning och många personer som vill berätta om intressanta händelser och personer i Rengsjö.

Rengsjö Framtid styrelsemöte

fredag, augusti 20th, 2010

Så är det dags att planera hösten i föreningen Rengsjö Framtid som kallar till styrelsemöte tisdag 24 augusti kl 19 i Ringshögs matsal. På dagordningen står bl a: Rapporter från arbetsgrupperna, surströmmingskvällen,berättarkvällar, möte med Rengsjöföretagarna och nya bidragsansökan för centrum.Som vanligt är styrelsemötena öppna för vem som helst som vill komma och föreningen bjuder på kaffe med tilltugg.

Angrepp av rostsvamp

fredag, augusti 20th, 2010

Nu har flera skogsexperter gett oss svaret på vad som angripit granskogen vid Skidtjärn. Det är av allt att döma en rostsvamp som heter skvattramrost och som värdväxlar mellan skvattram och gran, främst är det yngre granar som angrips. Under sommaren blir de angripna årsbarren gula och fruktkroppar i form av tunnväggiga blåsor fyllda med orangefärgade sporer utvecklas. Vid starka angrepp kan årsskotten lysa gula och barren faller av senare under hösten.Värdväxling innebär att sporerna på granbarren sprids vidare till skvattramblad som angrips och faller av. Påföljande vår sprids sporer från de angripna skvattrambladen till granens årsbarr. Det här drabbar gran på fuktiga platser och är angreppen mycket starka så kan en tillfällig tillväxtnedsättning bli följden.

Vad har hänt granarna?

onsdag, augusti 18th, 2010

Vad har egentligen hänt med den unga granskogen öster om Skidtjärnsbadet och på norra sidan om Nordanhölevägen? Vid en första anblick ser det ut som om årsskotten  på granarna vissnat så att de blivit gula. Men vid närmare kontroll visar det sig att det är något annat för tar man i grenarna så färgar de av sig. Man blir alldeles orangefärgad om fingrarna.Men varför är det bara ett litet lokalt skogsparti som drabbats och inget annat? Ett mysterium är det onekligen men någon vet säkert  vad som hänt och kan berätta så vi får anledning återkomma.

Det är årsskotten som blivit såhär gulfärgade

Lyckad fotbollsdag på IP

lördag, augusti 14th, 2010

Fotbollens Dag på Rengsjö IP blev en lyckad tillställning men den tropiska augustihettan gjorde att publikrekordet för eftermiddagens div 3 -match stod sig. 310 personer uppgick publiken till och för femte gången i höst spelade RSK oavgjort och sportchefen Roland Hedlund suckade tungt: – Det är som om det gått troll i matcherna. 1-1 blev det nu i mötet med Kvarnsveden och det är bara för Rengsjö att kämpa vidare för att hålla sig borta från nedflyttningsstrecket. Bättre gick det för RSK:s yngre spelare. P 13 slog Färila med 4-2 och P 11 klämde till Söderhamn med hela 8-3. Bakluckeloppis, hamburgeri, straffsparkstävling och lotterier bjöds det också på och i RSK-staben var man nöjda och fast beslutna om att Fotbollens Dag har kommit för att stanna.

Idel glada målskyttar i P 11-laget. Fr v Kevin Munthers 2 mål, Linus Lönn 3, Loke Westberg,Anton Fernström och Lukas Hammarström ett vardera. Längst th målvaktenAnton Svärm som släppte in bara tre mål.

Såhär såg det ut många gånger framför Kvarnsvedens mål men bolluslingen ville bara in en enda gång och Rengsjö noterade sin femte oavgjorda match.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter