Arkiv, september, 2010

Ungdomscaféet lockar fler

torsdag, september 30th, 2010

När ungdomarna fick en ny träffpunkt i RSK-lokalen så är det flera som kommer. Varje torsdagkväll mellan kl 18 och 21 öppnar Ingalill och Ingmarie upp för ungdomarna på övervåningen i RSK-huset och då är det som regel kö vid ytterdörren. Som mest var det en kväll 23 ungdomar som lockades till det nya ungdomscaféet. De spelar biljard och TV-spel. Fikar och umgås i största allmänhet. – Det här är toppen och vi skulle vilja ha en kväll till i veckan. Gärna fredagar, säger flera som vi pratat med. – Jag tycker det är kul och det är inte alls ansträngande men fler föräldrar får gärna komma hit och se hur vi har det, säger Ingmarie Antonsson som tillsammans med Ingalill Rundgren tagit initiativet till caféet. Flickorna bakar brödet till fikat och ungdomarna får köpa till självkostnadspris. – Vi skulle behöva ett kyl/frysskåp så om någon kan hjälpa oss med ett sådant vore det tacksamt, säger Ingalill medan hon sätter upp nya gardinstänger över fönstren. Rengsjö Framtids Ungdomar på RSK(RFU) kallar dom sig och alla ser ut att trivas i den nya miljön.

Spela biljard är kul tycker det här killgänget som hängde på låset när ungdomscaféet öppnade i torsdagskväll.Tecknar-Lasses koj-bilder

torsdag, september 30th, 2010

I två skogsstugor i Rengsjö har den nyligen bortgångne  Per ”Tecknar-Lasse” Larsson efterlämnat en fantastisk samling av olika naturmålningar. De är gjorda i mitten på 40-talet då han ofta vistades i dessa stugor för att bevittna tjäderspel. Målningarna är gjorda på stora masonitskivor och pryder både väggar och tak i de båda stugorna som tillhör gårdarna Körkles och Gummens. De nuvarande stugägarna vill att målningarna skall stanna kvar i stugorna och på så sätt hedra minnet av Tecknar-Lasse som i många år tillhörde eliten av tidningstecknare i landet. Han var större delen av sitt liv verksam i Aftonbladet. Kojmålningarna, som han gjorde i 20-årsåldern, kommer att bli tillgängliga på något sätt för de som är intresserade, lovar de båda stugägarna. Ni som vill se målningarna kan också gå in i vårt galleri på den här hemsidan där vi lagt upp ett urval av bilderna.


Östra Höle, en blandning av verklighet och fantasi, av Tecknar-Lasse från 1945. Målningen finns i en av skogsstugorna.Älgar och ardennerhästar var två djur som förutom rödhaken fascinerade Tecknar-Lasse.


Unika varglaven i Rengsjö

torsdag, september 30th, 2010

Det här är den sällsynta varglaven som hittats på en gammal stubbe efter vägen till Bodsjön. Varglaven är en av våra mest färgsprakande lavar med en nästan självlysande, gröngul färg. Den växer helst på gammal torr ved, stubbar och torrakar. Den har aldrig varit särskilt vanlig i Sverige och har nu blivit sällsynt efter en stadig tillbakagång under hela 1900-talet. Förekommer mest i Dalarna och Härjedalen men är nu rödlistad. Det sägs att varglaven använts som varg och rävgift. Den innehåller en giftig lavsyra, vulpinsyra, som angriper det centrala nervsystemet med andningsförlamning som följd. Förr blandades mald varglav tillsammans med krossat glas och det i sin tur blandades in i kött som lades ut åt vargarna. Källa: Naturhistoriska riksmuséet, Anders Tehler.

Två hus blir ett

tisdag, september 28th, 2010

I måndags började snickare taklägga de två barackerna nere i centrum och idag, tisdag, såg det ut såhär. Taket har också tilläggsisolerats och det görs även med väggarna. Hela fasaden kommer därefter att brädfordras. Invändigt blir det ett större samlingsrum. Köket är redan färdigt liksom toalettutrymmet men duschavdelningen behöver snyggas till. Där ska också golvet höjas upp. Arbetet med servicehuset beräknas vara färdigt före vintern då även fjärrvärmen kopplas på. Sedan är det meningen att huset skall användas av alla.Inte bara campare sommartid utan även boulespelare och sportfiskare t ex. Vintertid spolas en isbana på boulebanan och då kan skridskoåkarna värma sig i servicehuset. Småföretagare och hobbytillverkare får också visa upp sina alster i huset och föreningar kan hålla sina styrelsemöten där. Användningsområdena kan bli många.

Berättarkväll med glada skratt

söndag, september 26th, 2010

Den första berättarkvällen i Rengsjö Framtids regi gick i det glada skrattets tecken. Ett 25-tal personer hade mött upp i församlingshuset, mest för att lyssna men när kvällen var över hade de flesta deltagit i berättandet. Det var många historier från förr och många originella personligheter som skymtade förbi. Det var seriösa historieskildringar och avslöjande busstreck -sedan länge preskriberade- och publiken skrattade hejdlöst. Birgitta Hildingsson som ledde berättarkvällen var nöjd efteråt och förutspådde att det säkert kommer fler deltagare nästa gång som blir söndag den 14 november. – När alla som var med på premiären berättar för sina bekanta hur roligt det var så kommer säkert många fler, sa Birgitta.

Seth Roos var en av berättarna som fick publiken att skratta gott

Rengsjös stora hjälte

lördag, september 25th, 2010

Christian Törnros blev återigen Rengsjös matchhjälte och den som såg till att RSK räddade sig kvar i trean. Men det hängde verkligen på ”gärsgårn” och det avgörande målet satte Christian på straff. Huge hade tagit ledningen med 1-0 och Erik Wästman kvitterat till 1-1.Men ett oavgjort resultat räckte inte utan Rengsjö måste vinna och det fixade alltså Christian när sex minuter återstod av matchen. Det var stor dramatik på Kastvallen i Gävle. Regnet öste ner och gjorde planen hal och svårspelad men det blev en bra match och Rengsjö stod upp och gjorde det som behövdes. – En nervpärs utan like och Christians mål är nog det viktigaste i Rengsjös fotbollshistoria, sa sportchefen Roland Hedlund efteråt. Målet innebar att Rengsjö nu hamnade på en hedersam sjätteplats i tabellen istället för en osäker kvalplats. Även Trönö klarade sig kvar i trean. Det blir Brynäs som får kvala medan Strand, Korsnäs och Valbo åker ur.

Christian Törnros räddade Rengsjö kvar i trean

Kom och berätta

lördag, september 25th, 2010

Så är det dags för den första berättarkvällen i Rengsjö. Söndagkväll 26 september kl 18.30 är det premiär. Lokal församlingshuset och arrangör Rengsjö Framtid. Man får berätta om vad som helst och hur som helst. Man får vara rolig och allvarlig. Huvudsaken är att man berättar om saker och ting som man varit med om. Man kan också berätta om intressanta personer som varit verksamma i Rengsjö, om hur det gick till förr eller hur man tycker att det ska fungera i Rengsjö. Huvudsaken att man kommer och berättar och lyssnar givetvis. Det blir också kaffeservering.

Bingopremiär nr 44

tisdag, september 21st, 2010

Den 14 november 1966 var det premiär första gången för Rengsjöbingon. På tisdagskvällen kom det 140 personer till den 44:e premiärkvällen i RSK-lokalen. Det här är ett av Hälsinglands äldsta bingoarrangemang och har genom åren inbringat mycket pengar till sportklubbens verksamhet. De flesta besökarna har varit med i många år och det finns trotjänare som varit med ända från början. Till trotjänarna hör också bingoutroparen och sportchefen Roland Hedlund och hans assistent på golvet Bengt Ohlsson. Den sistnämnde har delat ut vinster varje tisdagskväll sedan 1974. Men det är många ideellt arbetande RSK-medlemmar som hjälps åt för att göra bingokvällarna så populära att de lockar deltagare från hela södra Hälsingland. Bingo i Rengsjö ja, det är för många ett måste.

Såhär välfyllt var det i RSK-lokalen när Roland Hedlund ropade ut den 44:e bingokvällen.

Kvällens första vinst tog en glad Siv Tillander från Bergvik hem

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter