Arkiv, februari, 2011

Hemma igen efter jordbävningen

måndag, februari 28th, 2011

– Jag har aldrig uppskattat att vara hemma så mycket som nu, säger Nisse Bratt från Rengsjö som sent på söndagskvällen återvände till Sverige och hemmet i Österböle från en resa till Nya Zeeland. I tisdags befann han sig mitt i jordbävningens centrum i staden Christchurch där minst 200 människor miste livet när många hus störtade samman. Nisse och ytterligare två svenskar hade deltagit i en studieresa i landet och just anlänt till Christchurch varifrån de skulle återvända till Sverige. – Vi hade checkat in på ett hotell med våra packningar och sedan gått till en restaurang för att äta. Då kom skalvet. Hela huset gungade. Glas och tegelstenar föll runt omkring oss. Folk skrek hysteriskt. Det var kaotiskt.Jag förstod direkt att det var en jordbävning. Det hela varade ungefär 45 sekunder sedan blev det lugnt. V i tog oss ut oskadda och såg då hur flera hus hade rasat. Då kom också nya skalv innan vi kunde sätta oss i säkerhet,berättar Nisse som inte blev särskilt rädd. Det är först nu sedan han kommit hem som rädslan tagit tag i honom när han förstår hur illa det kunde ha gått. Han och kamraterna förlorade allt bagage inklusive pass eftersom de inte kunde ta sig tillbaka till hotellet.De fick resa den långa vägen hem till Sverige i bara shorts och sommartröja.


Tillbaka i jobbet på jordbruket och till lugnet i Österböle. Nisse Bratt är glad att han klarade livet i jordbävningen på Nya Zeeland.


Nu startar spelhålan på Ringshög

måndag, februari 28th, 2011

Det blir bara fler och fler deltagare i den s k måndagsgruppen på Ringshög. Vid den senaste träffen kunde ledaren för Rengsjöprojektet, Riina Mast, räkna in inte mindre än 46 pigga pensionärer. Den här gången var det kalasväder och nästan vår i luften när de genomförde sin stavgång. Folkhumorn har redan döpt motionärernas promenadslinga till Antikrundan och på torsdag 10.30 bjuds deltagarna in till en helt annan sorts motion. Då öppnar nämligen Spelhålan på Ringshög och det blir pokerspel för hela slanten. Motion för hjärnan, spänning och glada anleten är också bra medicin för att öka trivseln och bättra på hälsan, menar Riina Mast.

Det blev fullt hus vid den efterföljande kostinformationen på Ringshög

Det blir fler och fler på måndagsgruppens träffar på Ringshög.

Foto: Allan Olsson

Skoterträffen blev succé

lördag, februari 26th, 2011

Det kom runt 200 skotrar till premiärträffen på Östersjöns is i Rengsjö på lördagen. Betydligt fler än vad arrangörerna i Rengsjö skoterklubb räknat med. Det här var första gången som skoterfestivalen arrangerades men det kommer med all säkerhet att bli en fortsättning. Många tog tillfället i akt att köra tipsrundan runt Bullerberget medan andra föredrog att studera olika maskiner och prata med likasinnade. Det serverades både hamburgare och kolbullar utanför grillstugan och på kvällen hade fler än hundra personer bokat sig för mat med musikunderhållning i RSK-lokalen. För skoterklubben var det här en klar succé och för Rengsjö betydde det extra intäkter till både lanthandel, bensinmack och Ringshögs restaurang.- Flera sådana här evenemang här i centrum. Det är så vi vill att det ska se ut året om, sa Ingvar Ingeroth i föreningen Rengsjö Framtid.


Det kom 200 skotrar till skoterträffen på Östersjöns isStig Hamrén,Ragnar Jonsson och Elis Roos gräddade kolbullar för glatta livet.Veteranskotrar från 70 och 80-talet tog sig ända från Hällbo till träffen i Rengsjö.


Skoterfestival lockar

fredag, februari 25th, 2011

Lördag den 26 februari mellan kl 11 och 15 är det stor skoterfestival på Östersjöns is i centrala Rengsjö. Det är den lokala skoterklubben som arrangerar. Skoterförsäljare i området visar upp de senaste nyheterna och det blir tillfälle till provåk. Arrangörerna räknar med att hundratals skoterintresserade dyker upp. På kvällen blir det skoter-balliho i RSK-lokalen med mat och musikunderhållning.

Getter fick italienskt besök

onsdag, februari 16th, 2011

Italienska ekonomistudenter från Milano besökte på onsdagen Bojäntans fäbod i Rengsjö och fick bekanta sig med svenska lantrasgetter i helt översnöade hagar. Tillsammans med några lärare och elever från Torsbergsskolan i Bollnäs gjorde de en rundresa i ett vintrigt landskap. Besöket var ett svar på det besök några Bollnäselever gjorde i Milano förra veckan och ingår i ett utbytesprojekt som Torsbergsskolan har med elever från flera olika länder. På Bojäntans fick de italienska ungdomarna också provsmaka Hälsinge ostkaka och getkorv i den tillfälliga snö-baren.

De italienska och svenska eleverna roade sig med getterna som gladdes åt det oväntade besöket.

Vilken premiärsuccé av Rengsjöprojektet

måndag, februari 14th, 2011

Trots den stränga kylan kom ett 30-tal pensionärer till premiären av Måndagsgruppen vid Ringshög. Lokaltidningen och Radio Gävleborg var också på plats och uppmärksammade det nya Rengsjöprojektet som nu har fått en ordentlig rivstart. De som ville prova på stavgång informerades om hur man går med stavar och sedan blev det en promenadrunda i centrum. Andra föredrog att ägna sig åt sittgympa inomhus. Vid informationen efteråt fick pensionärerna veta mera om projektet och att de som vill kan få gratis kontroll av blodtrycket bl a. Avslutningsvis var det ett 20-tal som passade på att inta gemensam lunch i Ringshögs restaurang. Gruppen kommer nu att träffas varje måndag på samma plats och vid samma tidpunkt för gemensam motion och hälsoinformation. Allt med förhoppningen att det ska bli gladare och friskare pensionärer i Rengsjö.

Hela gruppen samlad till start av stavgången som blev lite kortare än tänkt på grund av kylan.

Alla som är med i projektet får gratis blodtryckskontroll. Här är det Olle Olsson som får trycket kontrollerat av distriktssköterskan Maria Skogens.


Skolan angripen av mögel

lördag, februari 12th, 2011

Nu är det konstaterat. Den nyutbyggda Rengsjöskolan är angripen av mögel! De omfattande vattenläckagen denna och förra vintern har, som personalen länge misstänkt, lett till mögelangrepp. Det framgår av en fuktskademätning gjord den 26 januari på kortväggen i gymnastiksalen. Trots detta har kommunens byggrepresentant gått ut med information till personal och föräldrar att det inte finns några mögelangrepp. Flera i personalen har länge mått dåligt och påtalat detta och nu kommer också rapporter om att elever mår dåligt av att vistas i skolans lokaler. Häromdagen fick en i personalen åka hem efter att ha drabbats av andnöd när hon befann sig i ett fuktskadat utrymme. Men det är inte bara vattenläckage som ligger bakom fuktangreppen i skolan. Även den nya ventilationen fungerar dåligt och trots översyn av specialister lyckas man inte få ordning på ventilationen. Nu ska mögelmätningar göras även på fuktskadade platser som redan åtgärdats. Tills vidare kommer personal och elever inte att vistas i gymnastiksalen. Personalens skyddsombud kommer att anmäla det hela till arbetsmiljöverket och kräver i en skrivelse till kommunen att en tidsplan utarbetas för att åtgärda skadorna. – Det här har pågått sedan skolan återinvigdes för snart två år sedan och trots våra klagomål har man från kommunens sida varit väldigt loja och inte tagit det hela på allvar, säger skyddsombudet.


Det här är en bild från förra vintern då vatten rann in på inte mindre än åtta ställen och nu visar det sig att fuktskadorna orsakat mögelangrepp.


Skidspår runt Östersjön

torsdag, februari 10th, 2011

Nu har den aktiva skoterklubben låtit göra ett skidspår runt hela Östersjön. Spåret utgår från grillstugan nere vid Löten och följer sedan strandlinjen mot Österböle och tillbaka. En sträcka på några kilometer. Skoterklubben ligger också bakom pulkabacken ovanför Majas som skolbarnen får utnyttja och när skolan anordnar vinter VM så gör skoterklubben spåren. Även elljusspåret som utgår från IP sköts av skoterklubbens medlemmar. Och den 26 februari arrangerar klubben en stor skoterfestival på Östersjön dit hundratals skoterentusiaster väntas. Bra jobbat Rengsjö skoterklubb!

Agneta och Bengt Tannerstål var först ut i skidspåret på Östersjön och tyckte att det var toppen.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter