Arkiv, mars, 2011

Skicka ett visningshus till Kina!

tisdag, mars 29th, 2011

Det var Kagges stora dag. Åtta kinesiska höjdare kom för att studera hans fjärrvärmeverk vid Höjen. Men frågan är om inte kineserna blev mest imponerade av Kagges timmerhus. De kände på timret och frågade om allt. Sedan undrade de om inte Kagge kunde skicka ett visningshus till Beijng(Peking). Den kinesiska delegationen var här för att studera energilösningar och miljöteknik på inbjudan av näringslivsorganisationen FPX i Gävle. FPX har sedan tidigare ett avtal med kineserna om att etablera ett forskningscenter inom miljöteknik och energi i vår region och kineserna  gör nu besök hos olika intressanta energiinstallationer, både små och stora, för att ta del av den kunskap som vi besitter. De tittade först på en flistugg som till besökarnas förfäran malde sönder ” de fantastiska trädstockarna” till chips för att sedan elda upp det i värmeverket. Efter besöket i värmeverket tog Kagge en lov med dem förbi hallen där han bygger sina timmerhus och det var då de ville veta allt om dessa intressanta hus. Efter besöket i Rengsjö studerade kineserna en skördare i arbete på Flästaskogen. Vid spakarna en annan rengsjöbo, Henrik Norgren. På tisdagen besöker kineserna Bruks i Arbrå.

Bruks mäktiga flistugg imponerade men synd på så fina stockar, tyckte fotograferande kineser.

Kagge berättade både på engelska och svenska om sitt fantastiska värmeverk och kineserna förundrades.

Men det var när dom såg det här som de blev saliga i blicken. Det vore något för de nyrika i Kina!

Möte om snabbt bredband

måndag, mars 28th, 2011

Vid Rengsjö Framtids årsmöte på måndagskvällen i Hembygdsbyn beslutades att föreningen ska ta initiativ till ett informationsmöte omkring en satsning på fiberoptiskt bredband. I Björtomta har redan 22 fastigheter anslutits och utbyggnaden kommer närmast att fortsätta i Glösbo. Birgitta Hildingsson valdes på ytterligare ett år som ordförande i föreningen, kassör Ingvar ingeroth och sekreterare Peter Eriksson. Övriga i styrelsen är Göran Bernstål, Catarina Ceder-Bång,Urban Larsson, Niklas Fredriksson, Ingmarie Antonsson och Jan-Olov Bodin. Revisorer är Sigfrid Larsson och Kajsa Bengtsson. Rapporterades att campingen redan är fullbokad till O-ringenveckan i juli. Beslutades att föreningen ska begära hos kommunen att få bli remissinstans vid beslut som rör Rengsjö.

Vid dragning i årsmöteslotteriet gick vinsterna till följande personer: Lennart From presentkort 600 kr, Jill Larsson presentkort 300 kr och Janita Aronsson kaffevinst.

Rengsjö Framtids årsmöte

söndag, mars 27th, 2011

Glöm inte Rengsjö Framtids årsmöte i hembygdsbyn måndagkväll den 28 mars kl 19. Alla som är intresserade av bygdens framtid är välkomna att vara med. Valberedningen rapporterar att alla styrelseplatser är besatta om nu någon av den anledningen är rädd för att komma. Har du en åsikt om något som bör göras eller andra synpunkter så passa på att göra din röst hörd. Rengsjö Framtid är alla Rengsjöbors förening och har alltid sina möten öppna för alla som vill vara med. Efter årsmötet berättar Annika och Ulrika vilka dom är och vad dom vill göra som nya projektledare av Bondeliv i Västerby. De bjuder också mötesdeltagarna på kaffe och härligt goda smörgåsar.

Mycket folk på vårloppis

söndag, mars 27th, 2011

Det var fullt ös i RSK-lokalen på söndagen när Rengsjö Framtids ungdomar arrangerade ett vårloppis. Samtidigt var det loppis i bygdegården i Växbo men det utgjorde ingen konkurrens. Tvärtom så drog det bara mera folk. Sådana som var ute för att fynda fick ju två välfyllda loppis att botanisera i. I Rengsjö såldes allt mellan himmel och jord från sammanlagt 20 bord.Det var småsaker som fiskedrag och smycken till cyklar, skidor och möbler. Allt fann köpare. Ungdomscaféet svarade för korv och kaffeförsäljning och fick in ett bra överskott till sin verksamhet. Rengsjö Framtid sålde lotter till det kommande Hardreve då dragningen sker. Förstapriset utgörs som vanligt av ett billast med ved. Lotter finns också att köpa på Ringshög, i affären och Rengsjö Bilservice bl a.

Öppet hus på Ringshög

torsdag, mars 24th, 2011

Lördag den 9 april blir det öppet hus på Ringshög mellan 10 och 15. Det är Bollnäs Bostäder som tillsammans med kommunen, vårdföretaget Mitt Hjärta och lokala föreningar  vill visa upp de nyrustade lokalerna och den egna verksamheten. På programmet står bl a en föreläsning av doktor Erik Sundholm om läkemedel och äldre, sång av PRO-kören och presentation av de ideella föreningar som deltar i det s k Rengsjöprojektet. Restaurangen håller naturligtvis öppet och erbjuder den här dagen helglunch med efterrätt för det facila priset av 40 kr. Om det är någon som funderar på ny bostad så är det här ett perfekt tillfälle att bekanta sig med en lägenhet på Ringshög som numera är ett helt vanligt hyreshus.

Sex damer och fyra små rätter

onsdag, mars 23rd, 2011

Under ett antal vinterkvällar har sex Rengsjödamer lärt sig laga kinamat hemma hos Birgitta Hildingsson. Studieförbundet Vuxenskolan har arrangerat och tillhandahållit kursledaren Shuping. Hon kommer ursprungligen från Kina men bor i Bollnäs sedan två år. Det har varit roliga träffar med god mat och mycket skratt och varje kurskväll har avslutats runt matbordet. Avslutningskvällen tillagades de tradionella ”fyra små rätter” med friterad kycklingfilé och friterade räkor, kyckling i curry och stekta kycklingvingar kokade i coca cola. Men enligt Shuping så är fyra små rätter ett västerländskt påfund och något som inte finns i Kina.

Kursledaren Shuping med blommor och sex glada damer som hon lärt laga kinamat. Fr v Margaretha Ingeroth,Elisabeth Backan,Nina Backan,Tina Persson och Birgitta Hildingsson. Knästående Gill Simpson.

Vårloppis i RSK-lokalen

onsdag, mars 23rd, 2011

På söndag den 27 mars återkommer det populära loppiset i RSK-lokalen. Dryga 20-talet bord är redan uthyrda men det finns fler om det är någon som har något att sälja. Det kostar 100 kr att hyra ett bord och pengarna går till Rengsjö Framtids ungdomsverksamhet. Ungdomarna kommer att svara för servering av fika och det blir även försäljning av annat ätbart. Loppiset pågår mellan kl 10 och 16 och Fia Ingeroth ansvarar för uthyrning av bord. Hon har tel 070-6878039.

Kineser vill se fjärrvärmen

tisdag, mars 22nd, 2011

Om två veckor kommer en kinesisk delegation att besöka Rengsjö och fjärrvärmeverket vid Löten. Det sker i samband med att kineserna också gör ett besök hos Bruks i Arbrå. Det avslöjade Johan P Bång när han på måndagskvällen informerade en grupp företagare om vilka möjligheter som finns att göra affärer med Kina. En av deltagarna på mötet var Björn Grip som driver ett konsultföretag för affärstjänster i bl a Kina. Björn har varit bosatt och arbetat i Kina i tiotalet år. Han bor fn i Sjörgrå men hans mamma kommer från Svedja i Rengsjö. Björn är intresserad av att ingå i en arbetsgrupp som ska fortsätta diskussionerna om ett eventuellt affärsutbyte med kinesiska företagare i staden Heze. Vad kan lilla Rengsjö i så fall erbjuda? Ja, det är den frågan som arbetsgruppen ska ta ställning till. Kommer man fram till något vettigt att presentera för kineserna så kan ett antal företagare få följa med i den grupp av skolelever och lärare från Rengsjö som landshövding Barbro Holmberg vill ta med sig till Kina senare i höst.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter