Arkiv, maj, 2011

Traditionsrik vårlunk

måndag, maj 30th, 2011

På onsdag är det dags för årets sista vårlunk i Höle och sedan övergår den traditionsrika gå och frågesporttävlingen till Hölesjön Runt på cykel. Det är också ett arrangemang av gammalt märke som engagerar sommargäster och rengsjöbor sedan 60-talet. Vårlunken startar varje år den 1 maj och pågår sedan en kväll i veckan tio gånger. Varje gång ansvarar olika bybor för tävlingen och ser till att göra frågor och ställa upp med fika vid bygdegården. Numera är det enbart bygdegårdsföreningen som ansvarar för det hela men tidigare var det också RSK och då hade man en vårlunk vid IP och en i Höle. Det är ett populärt vårkvällsnöje för många och en tradition som ser ut att leva vidare.

Vårlunken lockar alla åldrar med sin motion både för hjärna och hjärta. Bilder: Allan Olsson

Efter de kluriga frågorna blir det avslutning med fika på bygdegården.

Allvarligt sabotage i grillstugan

torsdag, maj 26th, 2011

Vid torsdagskvällens korvgrillning i grillstugan upptäcktes en ny sorts skadegörelse som kunnat få allvarliga konsekvenser. Någon har roat sig med att skruva upp och kasta bort nästan alla muttrar på de bultar som håller timmerväggarna i grillstugan på plats. Även några av de genomgående bultarna har förövarna lyckats slå ut. Hade de lyckats fullt ut med sitt uppsåt kunde timmerväggarna gett vika och i värsta fall hade hela grillstugan rasat. Tidigare i vår har någon roat sig med att klottra ned väggarna i grillstugan men det skurades bort lagom till Hardreve. Det som hänt är beklagligt särskilt som grillstugan uppförts för att vara allas egendom och en plats att vistas i för gammal som ung. Tilltaget kommer naturligtvis att polisanmälas.

Muttrar och brickor på sådana här genomgående bultar har skruvats bort och kastats. Även en del bultar har knackats bort .

 

Daniels gädda imponerade

torsdag, maj 26th, 2011

Stoltast av alla ungdomar vid piren på torsdagskvällen var Daniel Hammarström,12 år och undra på det med en sådan best som han fick på kroken. Gäddan vägde hela 7,3 kg och var nästan lika lång som Daniel. De vårterminsavslutande ungdomarna från Rengsjö Framtids ungdomsgård var förstås imponerade av den lille rekordfiskaren när han hivade upp gäddan på bryggan. Men sedan återvände de till korvgrillningen hos sina ”morsor”Ingalill Rundgren och Ingmarie Antonsson. De har satsat 18 kvällar under våren på Rengsjös ungdomar och som mest har det kommit 28 ungdomar till ungdomslokalerna i RSK-huset. – Vi tänker fortsätta också i höst men då måste fler föräldrar ställa upp som ledare, säger de båda.

En riktig storfiskare på Östersjön. Daniel Hammarström visar upp sin gädda som vägde 7,3 kg.

Ingmarie Antonsson, en av "morsorna" hos Rengsjö Framtids ungdomar ser till att alla hungriga får grillkorv.

Med häst hem till byn

måndag, maj 23rd, 2011

De flesta tog apostlahästarna till hjälp men de som inte orkade gå fick åka häst och vagn istället. Det var utflykt med Rengsjöprojektets måndagsgrupp, den s k Antikrundan, och kosan ställdes till hembygdsbyn i Västerby. Från Flästa kom Katarina Rosén med sin specialdesignade hästvagn och framför gick hennes pålle och drog det tunga lasset med förväntansfulla pensionärer. Lagom till starten från Ringshög drog de tunga regnmolnen bort och vid framkomsten till Västerby sprack himlen upp. I Norrgården serverades kaffe med smörgås och ostkaka med saftsås och grädde till de 40-talet deltagarna. Karin Fagerström informerade om aktiviteterna i vävstugan och hem från byn blev det fortsatt stavgång eller häst och vagn och alla var överens om att det är trevligt att vara pensionär i Rengsjö just nu.

Foto: Allan Olsson

De flesta gick till fots med sina stavar.....

....men för de som hade svårt att gå blev det färd med häst och vagn istället.

Nytt miljonregn över Rengsjö

torsdag, maj 19th, 2011

Rengsjö sportklubb har i dagarna fått klart med ett bidrag på närmare en miljon till sitt klubbhusbygge. Det är Allmänna Arvsfonden som sagt ja till 824 000 kr som RSK ansökt om. Därmed är större delen av kostnaden för det nya klubbhuset i hamn. Återstår ett sökt bidrag hos Bollnäs kommun. Tidigare har Riksidrottsförbundet och Sedwallstiftelsen bidragit med pengar till bygget. Även många privatpersoner och företag på orten har ställt upp med bidrag. Bl a har Bernt Larsson i Tönnebogruppen skänkt 100 000 kr. – Det här är det största som hänt klubben, säger en glad ordförande i RSK, Anders Olsson. Tidigare har Rengsjö Framtid fått ca en miljon kronor från Leader Hälsingebygden till centrumprojektet i Sedwallsparken och Hembygdsföreningen har också fått stora bidrag till sin barnturismverksamhet ”På Gammelmormors Tid”.

Byggnämnden på besök

tisdag, maj 17th, 2011

I samband med miljö och byggnämndens sammanträde på Ringshög på tisdagen uppvaktades nämnden av föreningen Rengsjö Framtid som informerade om sin bostadsenkät och krävde att något görs för att det ska kunna byggas fler bostäder i centrum. Rengsjö Framtid påpekade också att den nya översiktsplanen av centrumområdet måste påskyndas så att det klargörs var man får bygga bostäder bl a. Föreningen har också informerat Bollnäs Bostäders ledning om resultatet av bostadsenkäten och närmast kommer nu föreningen att lämna in ett medborgarförslag i samma ärende till nästa kommunfullmäktige. När föreningen gick ut med sin förfrågan till Rengsjöborna kom det in svar från 17 lägenhetsintresserade. De flesta vill ha 1-2 rum och med en hyra på 4000-5000 kr. Miljö och byggnämnden tog till sig informationen och passade samtidigt på att vandra runt i de centrala delarna för att bilda sig en uppfattning om var det skulle kunna gå att bygga bostäder.

En av ledamöterna i byggnämnden är Karl-Gunnar Backan som passade på att visa sina politikerkolleger runt i Rengsjö centrum.

Körven och kolbullar värmde

söndag, maj 15th, 2011

Det blev ett kyligt Hardrev men det utlovade regnet höll sig borta hela dagen och publiken kom när det blev dags för Körven och Ingela på scenen. PRO-gängets kolbullar värmde också i kylan liksom skolbarnens varma korvar. Trots det bistra vädret så var det idel glada miner och en riktig marknadsstämning i Sedwallsparken blev det när RSK:s premiär av sponsorsloppet avgjordes. Under en halvtimme sprang både aktiva fotbollsspelare och mindre aktiva medlemmar in pengar till sina respektive lag. Med all säkerhet ett arrangemang som återkommer när det blir dags för Hardrev igen. Mest pengar,6400 kr, sprang målvakten Olov Linck in och P 14-laget fick tillsammans ihop inte mindre än 32 000 kr och totalt gav loppet 92.800 kr.  Mer om sponsorloppet i text och bilder finns på RSK:s hemsida www. rengsjosk.se

Foto:Allan Olsson

92-åring i mannekäng-debut

onsdag, maj 11th, 2011

Flera av de inneboende på Ringshög fick göra debut som mannekänger när Rengsjöprojektet arrangerade en visning av kläder för äldre på tisdagen. Äldst av alla var Anna Nylund med sina 92 år och inte långt efter kom Rut Bratt,91 år. Sonja Gustavsson,82 promenerade glatt inför publiken med sin rollator och Ingrid Johansson,82 mannekängade från sin rullstol. Alla trivdes de i sina nya roller och den fulltaliga publiken tycktes  också gilla vad de såg. Rengsjöprojektet som riktar sig i första hand till äldre och sjuka ska också arbeta förebyggande och se till så att det är trivsamt och tryggt att åldras i Rengsjö. Något som verkligen stämde in på mannekänguppvisningen. Anders Wigren underhöll på dragspel och restaurangen serverade paj med kaffe och kaka. Allt i en mycket trivsam atmosfär. Bilder: Allan Olsson

Anna Nylund,92, gjorde debut som mannekäng och hade moraliskt stöd av yngre kollegan Barbro Svedén.

Sonja Gustavsson trivdes ypperligt i sin nya roll som mannekäng

Inte gör det något att man sitter i rullstol. Det går bra att visa kläder ändå, tyckte Ingrid Johansson,82, som fick hjälp av Britt-Marie Wallin.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter