Arkiv, juli, 2011

Riksbesök på Rengsjögård

söndag, juli 31st, 2011

Ytterligare ett besök av människor från hela landet var det på söndagen när 300 personer från 23 olika SRB-klubbar gästade Carin och Lars Olof Bratts gård i Österböle. De kom i fyra bussar och massor av bilar och togs emot av familjen Bratt och gårdens övriga anställda. I det vackra vädret genomfördes sedan en tipsrunda bland kossorna i hagen och samtidigt pågick finalen i kvalitetsbedömning av kor. En tävlande från varje SRB-klubb var kvalificerad att delta och när riksmötet hålls i Bollnäs på måndag utses svenske mästaren i den här tävlingen. Efter besöket på Bratts gård gick bussarna till Hälsingegårdarna i Västerby där middagsborden stod dukade för samtliga gäster. Hela hotell Scandic i Bollnäs är abonnerat för riksstämman som fortsätter till Hedesunda på tisdag där den avslutas.

Familjen Bratt och de anställda på gården tog emot de 300 gästerna, presenterade sig själva och gården som nu är inne på sin 16:e generation.I det sommarljuvliga vädret tog sig deltagarna ut i kohagen för en tipsrunda

Här avgörs vem som blir svensk mästare i kvalitetsbedömning av SRB-kor

Rengsjö-haren till operalöfte

torsdag, juli 28th, 2011

Rengsjös eget operalöfte Markus Pettersson har tilldelats årets Rengsjö-hare för sina insatser på det musikaliska planet. Markus har trots sin ungdom redan hunnit med en hel del och sågs av en stor publik under nationaldagsfirandet på Skansen då han uppträdde i TV-sändningen därifrån. Han börjar i höst tredje året på Operahögskolan och just nu befinner han sig på turné med årets Jenny Lind-stipendiat. Eftersom det är 100 år sedan Jussi Björling föddes så firas denne store tenor på en rad platser över hela landet och det är där Markus framträder med sånger och arior ur Jussis repertoar. I Norge anlitas Markus av Kirsten Flagstad-sällskapet. Rengsjö-haren delades i år ut för 25:e gången till en förtjänt Rengsjöbo. Haren tillverkas i trä och görs numera av slöjdaren Gunnar Olsson.

Markus Pettersson som tilldelats 2011 års Rengsjö-hare

Storkök på campingen

onsdag, juli 27th, 2011

De är 31 orienterare i varierande åldrar från OK Lindena i Halland och de har valt Rengsjö nya camping som stationeringsort under O-ringenveckan. Och här trivs de väldigt bra även om vissa funktioner kanske inte fungerar perfekt när det blir så många på samma plats. Campingen har ju bara 8 platser men den här veckan är antalet campingvagnar det dubbla och då räcker inte kök och toaletter riktigt till alla gånger. Men humöret och stämningen är ändå på topp och hallänningarna är som en enda stor familj. De har gemensamt storkök och äter på samma tider varje dag, de åker tillsammans och tävlar, badar i Skidtjärn, fiskar i Östersjön. – Sammanhållningen är fantastisk , säger ordföranden Kjell Erlandsson som gör sin 31:a O-ringenstart och tävlade i Hälsingland redan 1981. -Nästa år är det Hallands tur att arrangera och därför är vi här och studerar hur hälsingarna har lagt upp det. Tävlingarna i Rengsjö höll toppklass och den här lilla campingen passade oss perfekt, säger Kjell.

Klubbordföranden Kjell Erlandsson hjälper till att servera 13-åringarna Tove Lind och Ebba Bengtsson.

Tack vare partytälten fick alla plats när det var dags för de gemensamma måltiderna.

Campingen är byggd för 8 platser men under O-ringen blev det dubbelt så många campingvagnar.

En trivsam och vacker campingplats tycker Stefan Gunnarsson med sonen Casper 5 år och Molly Lind 8 år.

O-ringen lämnar oss

måndag, juli 25th, 2011

O-ringens båda tävlingsdagar i Glösbo är nu avslutade och det springglada folket lämnar oss för den här gången. Om de kommer igen är svårt att säga men mången Rengsjöbo kommer att sakna uppståndelsen som O-ringenfolket förde med sig. Det blev två mycket häftiga dygn i Glösbos historia och för särskilt några blev det en fantastisk upplevelse. Att ha omkring 15000 människor inpå livet är obeskrivligt och fantastiskt. Det tycker makarna Siv och Sten-Åke Winkvist liksom Anna-Karin och Johan Persson. De råkade bo s a s mitt i smeten men trots en del besvärligheter med att flytta de fyra travhästerna så tyckte Sten-Åke att det bara var kul med så mycket folk. Sak samma med Johan och Anna-Karin. De satte upp ett bullstånd utanför huset och gjorde strålande affärer. Det gjorde även Ylva Olofsson och maken Per Persson som gräddade kolbullar för glatta livet.

Per Persson och hustru Ylva gräddade kolbullar som om de aldrig gjort annat.

Siv och Sten-Åke Winkvist hamnade mitt i smeten när O-ringenfolket drog in i Glösbo.

 

Ny väg förbi Västra Höle

måndag, juli 25th, 2011

En helt ny genomfartsväg byggs nu förbi Västra Höle. Det är den tunga trafiken som i fortsättningen kommer att ledas förbi centrala delarna av byn.Där bor många barnfamiljer och de drar en lättnadens suck när de stora timmerbilarna försvinner. Vägen går mellan vägen till grus och betong och Lönses.

Ovanför Lönses kommer vägarna att dela sig. Den vänstra går in genom byn medan den högra är till för genomfartstrafiken och går helt förbi Västra Höle.

Vilken dag för lilla Glösbo!

söndag, juli 24th, 2011

Så mycket folk och bilar på en gång i lilla Glösbo. Fälten fylldes av tusentals åskådare och orienterare.

Det blev en historisk dag för Glösbo by när omkring 15 000 människor invaderade på söndagen. O-ringens premiärdag med första tävlingsetappen förlagd till Glösbo blev en succéartad föreställning där byborna bara gapade av förvåning. Så mycket folk och bilar hade de aldrig sett i Glösbo tidigare och lär heller aldrig mera få se det. Ja, det var folk överallt från kl 7 på morronen till sena eftermiddagen. Både stora och små, motionärer och elit om vartannat i skogen och närapå köbildning när de kom upp på målrakan på Skräddars täkter. Och tält överallt! Inget tycktes saknas. Första tävlingsdagen höll man till öster om byn mot Trönöhållet till. När tävlingarna fortsätter på måndagen ligger kontrollerna väster om Glösbo. På tisdag blir det en ledig dag för alla springsugna och sedan  fortsätter löpfesten i Bergvik två dagar och avslutas i Mohed på fredag.

Stundtals blev det nästan köbildning på målrakan

Mamma är världsmästare

söndag, juli 24th, 2011

15 månader men redan orienterare. Men så är också både mamma Pakatri och pappa Markus duktiga orienterare från Finland.Mamma är t o m världsmästare.

De kom från många nationer och alla var överens om en sak: Vilken fantastisk orienteringsterräng som Glösbo bjöd på. Vädret kanske inte visade sig från sin bästa sida inledningsvis men så sprack himlen upp tidvis och solen värmde. Tre bussar var sjätte minut slussade deltagarna från tältstaden i Mohed och allt flöt till synes klanderfritt. I sjuklägret togs stukningar och skrubbsår omhand men mest handlade det om getingstick! Jordgetingarna gjorde sitt bästa för att dämpa orienterarnas framfart. Veteraner och debutanter diskuterade kartor och kontroller och alla tycktes vara på ett strålande humör. Yngst i målfållan denna dag var finska Minttu,15 månader, som klamrade sig fast i pappa Markus Lindeqvists ryggsäck när han sprang. Jo, har man en mamma som är världsmästare i orientering(Pakatri Lindeqvist, VM-kavlen 2008) så gäller det att börja i tid!

Robert Rylander från Stockholm vann O-ringen klass H50M 2007 och i år ställer han upp för 25:e gången. Här med dottern Linda och hennes pojkvän Lucas Sjölund Jurado.

Publikrusning till Rengsjö

söndag, juli 24th, 2011

Det var inte bara O-ringen som lockade människor i tusental till Rengsjö på söndagen. Barnens dag i Västerby Hälsingegårdar med flera ungdomliga musikstjärnor drog också storpublik. Närmare tusen personer, och då företrädesvis barnfamiljer, kom för att lyssna till de unga talangerna som valts ut till regionfinal i den riksomfattande tävlingen Popcorn 2011. Vann gjorde 14-årige Charlie Ebert från Ljusdal som nu går vidare till riksfinalen. Yngst i tävlingen var Evelina Jonsson,12 år, från Ljusne som tillsammans med Charlie och Erik Rapp,15, från Leksand gjorde upp i slutändan. 8 deltagare fanns med i regionfinalen.

En jublande glad Charlie Ebert lyfter segerpokalen efter talangtävlingen i Rengsjö.

Det unga stjärnskottet Hilda Stenmalm kom direkt från Diggilooturnén , sjöng och signerade skivor för både stora och små

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter