Arkiv, oktober, 2011

Viktors låt i amerikansk TV-serie

torsdag, oktober 27th, 2011

Rengsjösonen Viktor Nilsson,24, född och uppväxt i Nordanhöle, kan tillsammans med sitt band MF/MB få ett stort genombrott i den amerikanska och Emmybelönade TV-serien CSI New York. Producenterna bakom den populära kriminalserien har fastnat för MF/MB:s låt ”The Grand Chase”som kommer att spelas i något av programavsnitten. Låten har skrivits av Viktor Nilsson och Jocke Lindberg. Viktor är bandets vokalist tillsammans med Christin Björk från Kilafors. Alla bandmedlemmar härstammar förresten från Kilafors och Bollnäs där bandet bildades 2005. De senaste två åren har fyra av de fem medlemmarna tillbringat i Malmö där de rönt allt större framgångar. – Våra låtar från första skivan spelas ofta i radion och en reklamfilm för skidåkning har också fastnat för ”The Grand Chase” men det som hänt nu är verkligen stort och roligt, säger Viktor. Att få sin låt med i ett sådant TV-program, som sänds världen över, kan betyda enormt mycket och är ett bevis på att vi gör bra musik. I Sverige sänds den amerikanska kriminalserien i kanal 5.

 

Bollnäsbandet MF/MB med Rengsjösonen Viktor Nilsson tvåa fr v har slagit sig in på den internationella marknaden och fått en av sina låtar i en stor amerikansk tv-serie. De andra i bandet är Christine Björk,Erik Nilsson,Joakim Lindberg och Sebastian Hedberg. Foto:Theo Lundgren

TV-kockar lagar mat Rengsjö

torsdag, oktober 27th, 2011

TV-kockarna Filip Fastén och Jessica Frej från programmet Mitt kök i TV 4 Nyhetsmorron besökte på torsdagen Bojäntans fäbod i Rengsjö. Där gjorde man ett inslag som sänds den 6 december. Den här gången var det Jessica som lagade till maten, provmjölkade getterna och samtalade med Eva Bernstål om djur och osttillverkning. Under tiden förberedde Filip nästa program som skulle spelas in på en hjortfarm i Borlänge. I inslaget från Bojäntans lagar Jessica till rårakor på rödbetor med get-fetaost.

TV-kockarna från Mitt kök lagar mat i Rengsjö. Fr v Filip Fastén, fotografen Johan Talan, Jessica Frej och producenten David Ringert.

Ringslyckanavslag överklagat

torsdag, oktober 27th, 2011

Siw Mickelsson i Rengsjö har nu till kammarrätten överklagat förvaltningsrättens avslag när det gäller socialnämndens handläggning av fallet Ringslyckan. Förvaltningsrätten avslog Siws överklagan med motiveringen att hennes skrivelse inkom för sent. Till kammarrätten skriver hon nu att socialnämndens märkliga handläggning av ärendet gjort att beslutet ej blev allmänt känt inom överklagningstiden. Inte ens de anhöriga till de boende på Ringslyckan fick kännedom om beslutet i föreskriven tid. ”Beslutet om nedläggning var inbäddat i övriga beslut av ekonomisk natur att inte ens alla ledamöter i socialnämnden visste vad man beslutade om”, skriver fullmäktigeledamoten Anders Bergsten(KD) och i en motion till kommunfullmäktige begär han nu att frågan om nedläggning av Ringslyckan  skall avgöras i kommunfullmäktige. ”Ärenden av principiell natur och större vikt skall enligt Kommunallagen avgöras av kommunfullmäktige”, skriver han.

Striden om Ringslyckans vara eller inte vara fortsätter alltså och till allmänhetens frågestund vid fullmäktigemötet kommande måndag har flera rengsjöbor inkommit med frågor.

Ringshög 20-årsjubilerade

onsdag, oktober 26th, 2011

På onsdagen var det högtidligt värre på Ringshög då äldrevårdscentret 20-årsjubilerade. Det var för exakt två decennier sedan som det fd servicehuset invigdes. 1995 blev det självförvaltningsstyrt och drog till sig studiebesök från hela landet. Jubiléet firades med lite smolk i bägaren sedan servicehuset gjorts om till ordinärt boende och socialnämnden för en tid sedan meddelade att demensboendet skall läggas ned. Äldrevårdschefen Eva Lahenkorva vågade sig ändå ut för att överlämna en blomma till jubilaren. Kjell-Åke ”Körven”Eriksson spelade och sjöng och mer än 100 personer passade på att äta sig mätt på restaurangens subventionerade lunch. I foajén bjöds det på tårta och på utställningsskärmar kunde man se tillbaka på vad som hänt under de gångna 20 åren. Besökarna bjöds också på tipsrunda och många som arbetat på Ringshög var särskilt inbjudna. Ringshög är en betydelsefull social mötesplats i Rengsjö men nu är byborna rädda att restaurangen är nästa steg i socialnämndens osthyvelsprogram.

Restaurangens matsal fylldes till brädden när Kjell-Åke "Körven"Eriksson underhöll.

Britt-Marie Wallin och Laila Persson är fd Ringshögsanställda men jobbade som frivilliga tårtutdelare på högtdsdagen. Bilder: Allan Olsson

Berättarkvällen inställd

lördag, oktober 22nd, 2011

Berättarkvällen söndag 30 oktober har tyvärr blivit inställd. Den skulle ha hållits på Majas café. Rengsjö Framtid, som var arrangör, planerar nu för en annan kväll och återkommer med datum och tidpunkt.

Avslag på överklagan men striden fortsätter

torsdag, oktober 20th, 2011

Förvaltningsrätten i Falun har avslagit Siw Mickelssons överklagan av socialnämndens beslut att lägga ned demensboendet Ringslyckan i Rengsjö. Men Siw ger inte upp  utan går nu vidare till kammarrätten. Motivet till avslaget är att överklagan kom in för sent.  Det var väntat eftersom nedläggningsbeslutet gjordes redan den 25 augusti men kom inte till allmänhetens kännedom förrän långt senare och en överklagan skall göras inom tre veckor. Det går ju inte att överklaga något som man inte känner till och det kommer Siw att beakta när hon skriver till kammarrätten. Dessutom är socialnämndens handläggning av ärendet väldigt inlindat i annat  och i protokoll svårt att upptäcka som ett beslut. – Det verkar som om man avsiktligt gjort så bara för att det ska synas så lite som möjligt, säger Siw. I nästa vecka kommer hon och övriga i aktionsgruppen  Rädda Ringslyckan att ha ett nytt möte för att besluta om den fortsatta aktionsplanen. – Vi kommer att kämpa för det här så länge det går, säger en stridslysten Siw Mickelsson.

Siw Mickelsson i aktionsgruppen Rädda Ringslyckan vägrar ge upp

Tuff duell om Ringslyckan-pengar

torsdag, oktober 20th, 2011

Det blev en tuff duell angående Ringslyckans kostnader mellan Rengsjös företagsekonom Siw Mickelsson och socialförvaltningens ekonom Tommy Stocka under socialnämndens allmänna frågestund på torsdagen. Ett 20-tal Rengsjöbor med Siw i spetsen ställde upp och visade att skillnaden mellan boendekostnaderna blir väldigt stor beroende på hur man räknar. Siw menar att hon håller sig till de verkliga kostnaderna medan Tommy Stocka går efter en särskild ”modell” som alla kommuner använder sig av. I Siws fall blir det en kostnad per boende och dygn på ca 2.000 kr och i kommunens modell 3.800 kr. I det senare fallet räknar man bl a in en kostnad på 850 000 kr för Ringshögs restaurang! – Jag förstår inte vad restaurangen har med demensboendet att göra, säger Siw som nu ska titta igenom siffrorna i lugn och ro innan Ringslyckan-gruppen möts för att diskutera nästa drag i det här ärendet. KD-politikern Anders Bergsten från Rengsjö deltog också i mötet och sa bl a att demensboendet borde få minst tre år på sig innan man börjar diskutera en nedläggning.

Nya mätningar i skolan

onsdag, oktober 19th, 2011

Även den här helgen blir det luftmätningar i Rengsjö nya skola. Det är Pegasus som utför mätningarna som ska ge svar på om det är inomhusluften på skolan som gör att elever och lärare blir sjuka. Värst drabbad är Viktor Eriksson som har sådana allergiproblem att han inte längre kan vistas i skolan. Arbetsmiljöverket ställer nu tuffa krav på kommunen och hotar med vite om inte arbetsmiljön i skolan åtgärdas. Det har gått 2,5 år sedan skolan invigdes och fortfarande fungerar inte ventilationsanläggningen som den ska. Samma ventilation finns hos privatskolan Lust &Lära i Bollnäs och där har man inga bekymmer med ventilationen. Tidigare har vi berättat om tak och väggläckage på skolan som orsakat mögelskador och i det fallet är orsaken byggfel under renoveringsarbetet på skolan.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter