Arkiv, november, 2011

Julkul i Västerby till helgen

tisdag, november 29th, 2011

Så är det dags igen för alla barns favorit, Tomten, att besöka Hälsingegårdarna i Västerby där det kommande helg arrangeras julkul för fjärde året i följd. Både lördag och söndag är tomten på plats i den gamla smedjan där han och hans medhjälpare laddat upp med julklappar till varje barn som kommer på besök. Det blir också släd eller vagnsfärd med häst, sagoläsning i eldhuset på fäboden och traditionell julmarknad med lokalproducerade delikatesser och hantverk. I serveringen blir det våffelbuffé och julfika med skinksmörgåsar och bakverk. I bagarstugan finns nybakat tunnbröd till försäljning. Öppettiderna båda dagarna är kl 12 till 16.

Trots den höga åldern, 102 år, har Tomtefar lovat att komma till Västerby även i år och många barn längtar efter att få besöka honom i Västerbys gamla smedja.

Skoterträffen flyttad

tisdag, november 29th, 2011

Kommande vinters skoterträff i Rengsjö hade inplanerats till den 25 februari men nu har arrangörerna tvingats ändra datum till den 3 mars istället. Anledningen är att det blir EM i skotercross i Alfta den 25 februari och dit kommer många av södra Hälsinglands skoteråkare att bege sig. Den arrangörskollisionen vågade inte Rengsjö skoterklubb ställa upp på utan flyttar sin träff till en vecka senare istället. Med hopp om att det blivit både is och snö på Östersjön tills dess.

Hjälp oss lysa upp piren i jul

onsdag, november 23rd, 2011

Visst skulle det vara trevligt om belysningen vid piren och grillstugan vore tänd under hela julmånaden! Problemet är bara att det kostar pengar. Noga räknat 300 kr. Föreningen Rengsjö Framtid gjorde förra året ett speciellt jullotteri för att få in pengar till belysningen men i år har det inte hunnits med. Och kassören i föreningen är återhållsam. Vad tycker Rengsjöborna i allmänhet? Ska vi slösa på lyset i jul? Om svaret är ja kan vi då tänka oss en liten insamling? Om alla hushåll lägger en femtioöring var så räcker det för det finns ungefär 600 hushåll i Rengsjö.Det tänder vi väl på! Eller hur? Du som vill skänka en slant kan göra det i en glasburk på affären eller samtidigt som du betalar din medlemsavgift till Rengsjö Framtid. För du tänker väl fortsätta att vara medlem i hela bygdens förening. Bankgironumret är 253-8445. Vi behöver bli ännu fler medlemmar för att bli ännu starkare.

Visst är det vackert när det lyser ute vid piren som här på Allan Olssons bild från den första lyskvällen.

 

Kemikalier i skolans luft

torsdag, november 17th, 2011

Det är inte farligt att vistas i Rengsjö nya skola men inomhusluften innehåller okända kemikalier. Det konstaterandet gör miljöföretaget Pegasus som undersökt luften i skolan. Nu ska företaget gå vidare med hjälp av inhyrda” specialdetektiver” för att ta reda på vad det är för kemikalier och varifrån de kommer. Efter ombyggnaden av skolan har flera personer insjuknat och en del har t o m tvingats byta arbetsplats. Detta sedan läckage och fusk orsakat mögelangrepp. En elev har under en längre tid haft hemundervisning eftersom hans svåra allergiproblem gör det omöjligt att vistas i skolan. Den eleven kommer nu att byta skola.

 

Vandrarhemmet kan få nytt pris

onsdag, november 16th, 2011

STF:s vandrarhem Rengsjö/Knyssla har nominerats till Årets natur och kulturupplevelse bland alla landets vandrarhem. Det är tre vandrarhem som gör upp om titeln och på måndagkväll avgörs det hela i Stockholm. -Jätteroligt och ett erkännande av att man gör något bra.Bara att bli nominerad tycker jag är fantastiskt, säger vandrarhemmets ägare Kristina Bratt. Det är inte första gången som  Ohlandersgården i Knyssla blir föremål för positiv uppmärksamhet. Redan första året gården kom med bland Svenska Turistföreningens vandrarhem så utsågs Ohlandersgården till Årets nykomling och förra året nominerades gården till Årets kudde. I åtta år har Kristina drivit Ohlandersgården , som är en välbevarad gammal hälsingegård,  och resultatet förbättras lite år från år.

Skoterklubbens nya bro

tisdag, november 8th, 2011

Nu har skoterklubben färdigställt bron över diket nedanför Ringshög  och det här är inte bara en bro för skoteråkare. Bron kan också utnyttjas för promenader mellan Sedwallsparken och Ringshög eftersom den har försetts med räcken. Men vintertid blir det mest en överfart för skotrar som trafikerar leden uppför Stenbacken eller ned till affären. En särskild skoterparkering har också gjorts iordning i Sedwallsparken mellan snehagen och macken. Och det här har skoterklubbens medlemmar gjort för att få bättre ordning på skotertrafiken i centrum.

Nu är det bara snön som fattas sedan kan skotertrafiken börja över den nya bron nedanför Ringshög.

Ny överklagan i Ringslyckan-striden

måndag, november 7th, 2011

Rengsjöbon och andre vice ordförande i kommunalfullmäktige Anders Bergsten(KD) fick vid senaste fullmäktigemötet inte lämna en motion om nedläggningen av äldreboendet Ringslyckan i Rengsjö. Nu överklagar han detta beslut till förvaltningsrätten i Falun. Motionen avslogs utan beredning och detta är ett brott mot kommunallagen, hävdar Anders Bergsten och skriver i sin överklagan att” innan ett ärende avgörs i fullmäktige skall detta ha beretts, antingen av en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör eller av en fullmäktigeberedning.”Så står det i kommunallagen. I motionen krävde Bergsten att frågan om Ringslyckans nedläggning är av så betydelsefull natur att den skall avgöras av kommunfullmäktige. Men fullmäktige ansåg att man redan vid föregående möte behandlat frågan trots att det inte någonstans framgått att det handlade om Ringslyckans nedläggning. Anders Bergsten begär nu att förvaltningsrätten upphäver kommunfullmäktiges beslut.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter