Arkiv, december, 2011

Många utan trygghetslarm

fredag, december 30th, 2011

Idag kommer Ulla-Britt Blomgren,83, hem från sjukhuset till ensamheten i pensionärslägenheten i Rengsjö  där trygghetslarmet efter stormen Dagmar ännu inte är i bruk. Larmet fungerar bara på det fasta telefonnätet och det är fortfarande utslaget i Rengsjö. Därför saknar många ensamma äldre den här hjälpen. Ulla-Britt blev dålig i förrgår och sjönk ihop på bron när hon skulle gå till affären för att handla. Som tur var observerades hon av en granne som var ute. Men varken han eller hans fru orkade få in Ulla-Britt i lägenheten utan fick tillkalla hjälp av en annan granne. De försökte gång på gång trycka på Ulla-Britts trygghetslarm men det fungerade inte. Lyckligtvis ligger Ringshögs äldreboende i närheten och dit kunde man gå efter hjälp. Där hade man också en fungerande nödtelefon så att man kunde kalla på ambulans. Hemtjänstområdet i Rengsjö har med anledning av krisläget nu utökat besöken i hemmen hos de ensamma gamla. Stormen slog hårt mot Rengsjö den här gången och de flesta blev utan elektricitet och telefon och alla fick en nyttig påminnelse om hur sårbart samhället har blivit.

Fiberklart i Glösbo

måndag, december 19th, 2011

Idag installerades fiberoptiken i de sista fastigheterna i Glösbo och Björtomta och lagom till jul kan byborna surfa med det nya bredbandet. Med fibern kan de också installera många andra tekniska funktioner som t ex IP-TV med fler grundabonnemang och bredbandstelefoni som innebär att man slipper betala en fast avgift för telefoninätet. Med fiberoptiken beräknas fastigheterna stiga åtskilligt i pris. I Österböle och Skidtjärnsområdet har mer än hälften av fastighetsägarna också förklarat sig intresserade av fibern och arbetar nu för att utbyggnaden ska gå vidare där. Förhoppningen är att andra byar följer efter undan för undan så att hela Rengsjö kan få snabbt bredband inom en snar framtid.

Här en bild som skickats med det nya bredbandet i Glösbo sedan Bengt Rosén från Elektra gjort klart installationen av mediaboxen hos Gunnar Jonsson. Foto: Gunnar Jonsson

God Jul och Gott Nytt År

onsdag, december 14th, 2011

Vår vädjan om lite extrapengar till att hålla julslingan på piren tänd under hela december månad blev hörsammad. Det kom bidrag inte bara från bofasta Rengsjöbor utan också från fd Rengsjöbor i förskingringen. Så nu är julen räddad för alla oss som njuter av belysningen ute vid grillstugan. Som ett smycke i decembermörkret ligger den därute vid Östersjön. Tack alla som har hjälpt till och en God Jul och ett Gott Nytt År önskar föreningen Rengsjö Framtid alla som läser denna hemsida och alla som värnar om vårt vackra Rengsjö.

Nu lyser slingan vid grillstugan ute på piren och sprider julstämning i centrum. Tack alla som hjälpte till att hålla den tänd under hela december månad.

Sista striden om Ringslyckan?

tisdag, december 13th, 2011

Rengsjö Framtids Ringslyckan-grupp, anhöriga och personal hade på måndagskvällen ett möte med ordföranden i socialnämnden Erika Engberg(s) och äldrevårdschefen Eva Lahenkorva. Det var ett sista försök att få nedläggningsbeslutet om Ringslyckan ändrat eller i varje fall skjutet på framtiden. Vid mötet framgick det klart att de anhöriga inte tänker medverka vid en förflyttning av de boende. Något som fick Eva Lahenkorva att lägga över ansvaret på de anhöriga om något händer vårdtagarna, som om de bor kvar, då bara har hemtjänst att förlita sig till. När en stängning av Ringslyckan kan ske kunde hon inte ge besked om bara att det finns ett beslut om att göra det snarast möjligt efter 1 januari 2012. Gruppen vädjade till Erika Engberg att tänka till ytterligare ett varv och låta demensboendet leva vidare i åtminstone ett och ett halvt år till eller så länge Rengsjöprojektet pågår. På detta svarade hon att då måste man minska personalstyrkan på något av övriga demensboendena i kommunen. Karl-Gunnar Backan från Bollnäspartiet deltog också i mötet och tyckte att man skulle se på möjligheterna att bygga ut demensboendet till 10 platser och därigenom få verksamheten att gå ihop.

Har sista striden om Ringslyckan nu avgjorts eller kan socialnämnden tänka sig att skjuta på nedläggningen?

Rengsjöbladet nästa gång

måndag, december 12th, 2011

Nästa nummer av Rengsjöbladet kommer ut vecka 9 och delas ut i brevlådorna söndag den 4 mars. Manusstopp är satt till den 1 februari. Alla som tänker sig att annonsera eller på annat sätt få ut skriftlig information bör hålla sig till dessa tider. Tipsa gärna redaktionen om reportage, nyheter eller annat ni vill läsa om. Tänk även på att skicka in bilder av nya Rengsjöbor – både sådana som fötts och sådana som flyttat in. Rengsjöbladet är tidningen för alla och en tidning som också helst av allt görs av alla i Rengsjö.

Premiär i Slakttjärn

måndag, december 12th, 2011

På lördag är det premiär i Slakttjärn där fiskevårdsföreningen planterat in 200 kg regnbåge, 100 öringar och 50 kg regnbåge i storleken 2-5 kg. Premiärkorten gäller från 8.00 den 17 /12 till kl 24.00 den 26/12. Kortautomat finns på plats. Så det är bara att passa på och pröva fiskelyckan.

Äldre vill bo kvar i Rengsjö

söndag, december 11th, 2011

Rengsjöprojektet har gett FoU Välfärd och Region Gävleborg i uppdrag att göra en enkät bland personer som är 75 år och äldre i Rengsjö och Växbo. Resultatet är nu klart och visar att de flesta som besvarat enkäten önskar att bo kvar i bygden även om deras behov av vård och omsorg ökar. Det finns en stark önskan om att servicen skall finnas kvar och att betydelsen av Ringshög är stort.Man vill att Ringshög även i framtiden får vara ett bra boende för äldre med tillgång till restaurang, omsorgspersonal och distriktssköterska. Man efterlyser också tillgång till mindre lägenheter i området när man inte längre kan bo kvar i sina hus.Flera har uttryckt oro över beslutet att lägga ned Ringslyckan. Totalt skickades 159 enkäter ut och svarsfrekvensen blev så stor som 84 procent.

Lampkross i elljusspåret

söndag, december 11th, 2011

Ett 25-tal lampor i elljusspåret har krossats. Antingen är det någon som skjutit på lamporna eller kastat sönder dom. Men det är inte bara själva glödlamporna som förstörts utan även hållare och lampskärmar som rivits loss så man frågar sig hur förövarna burit sig åt.  Skadegörelsen drabbar i första hand RSK som har ansvaret för skötseln av elljusspåret och det som nu hänt kostar flera tusen att reparera. Det kan innebära att det inte blir något ljus i vinter där annars RSK och Skoterklubben tagit på sig att hålla skidspåret öppet. Skadegörelsen riktar sig alltså än en gång mot RSK och frågan inställer sig om det är någon eller några som har något otalt med sportklubben och därför hämnas. Skadegörelsen har också den här gången polisanmälts och från sportklubbens sida hoppas man nu att förövarna skall spåras så att man kan få ett slut på all skadegörelse.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter