Arkiv, januari, 2012

Ljuset och färgerna kommer åter

måndag, januari 30th, 2012

Har ni sett vilken vacker fasadmålning som himlen och ljuset skapar på Ringshögs södervägg. Det är den färggranna himlen som speglar sig i den inglasade balkongen och bildar denna utsökta tavla och i bakgrunden skymtar det vita kyrktornet. Visst är det förtjusande vackert i Rengsjö och alla vi som har förmånen att få bo här ska naturligtvis tala om det för alla och så ofta vi kan. Mindre bra är det förstås att kommunens socialförvaltning nu börjat nedrustningen av demensboendet Ringslyckan. Men de inneboende som återstår ska inte behöva flytta till annan ort utan får bo kvar med utökad hemhjälp. En liten seger för alla de som kämpat emot nedläggningen och ännu är inte alla överklagningar avgjorda.

En annorlunda bild av äldreboendet Ringshög. Foto:Sara Johansson

Starkt av Rengsjös P 14-lag

söndag, januari 29th, 2012

Nu är första bucklan bärgad till RSK:s nya klubbhus och det var P 14-laget som gjorde det. De vann nämligen helgens Tidnings Cup i Sandviken efter att ha besegrat Kungsgårdens IF i finalen med 3-2. Rengsjös unga garde under ledning av tränaren Peter Svensk visade än en gång att man är ett lag att räkna med och ordförande Anders Olsson är mäkta imponerad.

– Det här visar att återväxten är god i klubben och att vi kan tro på en härlig framtid för RSK. Rengsjö låg under i finalen med 2-0 men kom tillbaka och kvitterade till 2-2 och avgjorde när det bara var sekunden kvar. Målen gjordes av Peter Elfberg 2 och Emil Wiklund. Innan finalen hade RSK besegrat Älvkarleby, Sätra, Sandvikens AIK, Brynäs IF och spelat oavgjort mot Gävle GIK.

Rengsjös duktiga P 14-lag med tränaren Peter Svensk efter finalsegern i Sandviken.

Motionsspår på Östersjön

fredag, januari 27th, 2012

Skoterklubben har nu gjort ett motionsspår runt hela Östersjön där man inte bara kan åka skidor utan också promenera eller åka spark. Det utnyttjas redan av flera så gott som dagligen och har snabbt blivit mycket populärt. – Ett bra initiativ av skoterklubben, säger Anders Olsson ordförande i RSK som har ansvaret för elljusspåret men där det efter stormens härjningar inte längre går att göra skidspår. Rengsjö Framtid beslutade på senaste styrelsemötet att ta vara på möjligheterna och kommer därför att anordna en familjedag nere på Östersjön den 11 mars i samband med sportlovet. Då blir det en tipsrunda i motionsspåret, korvgrillning och en del andra aktiviteter.

Rekordstort styrelsemöte

tisdag, januari 24th, 2012

Nu vill region Gävleborg veta vad rengsjöborna tycker om busslinje 100 och när Rengsjö Framtid har årsmöte den 26 mars kommer en projektgrupp från regionen att delta. Alla som har synpunkter på den här busstrafiken bör alltså komma då och framföra sina åsikter. Kanske kan vi påverka så att någon tur kan styras in genom centrala Rengsjö.Det här framkom vid Rengsjö Framtids styrelsemöte på måndagskvällen som samlade ett 20-tal deltagare. Det rapporterades från olika arbetsgrupper och konstaterades att striden om Ringslyckan tycks vara avgjord. Demensboendet kommer att avvecklas men ingen som bor där nu skall flyttas till boende på annan ort. När det gäller fiber till folket så har Helsingenet inte längre möjlighet att söka pengar och svara för utbyggnad som man gjort i Björtomta och Glösbo. Den 27 april öppnar campingen och Hardreve blir den 19 maj. Den 11 mars blir det en familjedag med tipsrunda på Östersjön och den 1 april arrangeras en berättarkväll på Ringshög. Föreningen ska också kontakta Räddningstjänsten och undersöka om det går att flytta majkasen till nordöstra hörnan av Sedwallsparken.

Protesterna mot Fortum hjälpte

torsdag, januari 19th, 2012

Det lönar sig att protestera. Rengsjö Framtid har i insändare i lokaltidningen, i skrivelser till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, till landshövdingen och vårt kommunalråd samt med lobbyarbete riktat till media starkt kritiserat den dåliga stormberedskapen hos Fortum och Telia men även lokalradion. När vi så kunde medverka till avslöjandet att Fortum tänkte sänka sina ersättningar till drabbade kunder så tvingades det stora elbolaget till reträtt. Trycket blev för stort och nu får elabonnenterna full ersättning. Vi hoppas att Fortum också ersätter Nicklas Fredriksson för den förlust som hans lanthandel i Rengsjö gjorde på grund av elavbrottet. Nicklas förlorade 40 000 kr och tvingas öka på sin checkkredit för att klara sig och affären. Rengsjö Framtid kommer att bistå Nicklas när han framför sitt skadeståndskrav till Fortum. Alla abonnenter får om ca en månad ett papper från Fortum att fylla i och det måste man göra för att få avbrottsersättning. Minst 900 kr ska var och en ha men eftersom avbrottet varade i 31 timmar så blir det mer och det här räknas ut procentuellt efter den årliga nätavgiften.

Stormen orsakade ett 31 timmar långt elavbrott i Rengsjö och nu ändrar sig Fortum och lovar ersätta sina kunder fullt ut.

Rengsjö Framtid satsar ungt

onsdag, januari 11th, 2012

Föreningen Rengsjö Framtid kallar till nytt styrelsemöte måndag den 23 januari kl 19 på Ringshög och som ni vet är alla dessa möten offentliga. Det innebär att vem som helst kan komma och lyssna eller delta i diskussionen om vad föreningen bör göra. Rengsjö Framtid går nu in på sitt femte verksamhetsår eftersom föreningen bildades i januari 2008.  På den korta tiden har föreningen hunnit med ganska mycket och visat att det går att åstadkomma saker och ting om man arbetar tillsammans. Men om man ska lyckas skapa en ännu bättre framtid i Rengsjö så behövs det att fler yngre människor engagerar sig och därför vill föreningen nu få in fler unga i olika intressegrupper. Det är ungdomarna som ska staka ut vägen mot framtiden och tala om hur de vill leva i ett Rengsjö på 2000-talet. Så alla ni ungdomar som brinner för att bygga ett attraktivare, roligare och framförallt häftigare Rengsjö kom till Rengsjö Framtids möten! Och engagera er i någon av våra arbetsgrupper. Eller bilda en egen arbetsgrupp om det är något särskilt ni vill göra. Vi lovar att det kommer att bli både spännande och roligt när vi tillsammans hjälps åt att skapa ett samhälle som låter tala om sig i olika sammanhang. Ett samhälle där unga människor vill bo, flytta till och leva tryggt och lyckligt. Så ta chansen och kom till årets första styrelsemöte!

Tolv Rengsjöbilder i en

onsdag, januari 11th, 2012

Titta på den här bilden som Sara Johansson,15, skickat till oss. Det ska vara 12 olika Rengsjöbilder som hon sammanställt till en. Kan ni se vilka det är? Sara har mixtrat ihop bildblandningen på sin dator och när pappa såg vad hon åstadkommit tyckte han att bilden borde visas på vår hemsida. Vi tackar för intresset och lägger ut bilden för beskådande.Är det fler som har ovanliga och intressanta bilder med Rengsjöanknytning så skicka dem gärna till oss.

Sara tog också den här bilden på ett frostigt Rengsjö den här dagen. Vyn är från Blykällarbacken mot Östersjön och Skogberget.

Kommundelarna mobiliserar

tisdag, januari 10th, 2012

Den senaste tidens åtstramningspolitik som i mångt och mycket riktar sig mot kommundelarna gör nu att byalagen i Rengsjö, Arbrå, Vallsta,Kilafors och Segersta går samman i ett nätverk för att bli starkare gentemot kommunens centraliseringsiver. På måndagskvällen hölls ett första möte där planerna diskuterades och där skolnedläggningar, indragningar i äldrevården och vindkraftens byapengar bl a togs upp som gemensamma frågor att driva. Ett nytt möte kommer att hållas den 31 januari och då  beslutar man om det ska bildas ett nätverk eller ett kommunbygderåd som driver kommundelarnas gemensamma frågor. Med på mötet var representanter för Rengsjö Framtid – en av de föreningar som kommer att ingå i det planerade nätverket. Liknande nätverk eller byaråd finns redan i ett 100-tal kommuner i Sverige och de i sin tur är organiserade i riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Tillsammans arbetar de för att göra landsbygden starkare.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter