Arkiv, mars, 2012

Missa inte Berättar-caféet

fredag, mars 30th, 2012

På söndag är det dags igen för Rengsjö Framtids Berättar-café. Kl 14 går startskottet på Ringshög och då är det bara att släppa loss berättandet om hur det var förr i tiden i Rengsjö. Vad minns du från Midnäs-epoken? Från skoltiden? Kanske rentav från krigsåren? Ja, det finns mycket att berätta om gamla tiders Rengsjö. Intressanta saker, roliga händelser, spännande anekdoter eller riktiga skrönor. Det är ju 1 april så om man ångrar något så går det att försvara sig med att det bara var ett aprilskämt. Berättandet håller på till kl 16 beroende på hur lösmynta alla blir och fika kan man förstås köpa i restaurangen. Kom och berätta eller lyssna och skratta till alla roliga minnen!

Rengsjöbo fällde försvarsministern

torsdag, mars 29th, 2012

Än en gång är det Rengsjöbördige journalisten Bo Göran Bodin, 37, på Ekot som ligger bakom ett uppmärksammat avslöjande. Det är han och kollegan Daniel Öhman som grävt fram den   s k Saudiaffären som på torsdagen fick försvarsminister Sten Tolgfors(M) att avgå. Det var för några veckor sedan som Ekot kunde avslöja att försvarets forskningsinstitut(FOI) hade planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Detta skulle ske genom ett bulvanföretag och pengar från den militära underrättelsetjänsten skulle finansiera det hela. Efter det har affären växt dag för dag och Konstitutionsutskottet beslutade om granskning. En JK-anmälan har också gjorts för att undersöka om någon brutit sekretesskraven när Ekot fått tag i de känsliga dokumenten. Trycket från media blev till slut för mycket för försvarsministern och han begärde därför att få lämna sin tjänst. För Bo Göran Bodin är detta ytterligare en fjäder i hatten och det är inte första gången han ger sig på en minister.Det blev också stort rabalder när han avslöjade att dåvarande finansministern Bosse Ringholms fotbollsklubb inte betalat skatt på många år. Bo Göran har tilldelats flera priser för sin grävande journalistik och den här gången kommer han och kollegan med all säkerhet att prisas igen. Det skulle inte förvåna om det blir det stora Journalistpriset.

Radiojournalisten Bo Göran Bodin från Rengsjö fick försvarsministern på fall.

Fibersatsning på hela Rengsjö

tisdag, mars 27th, 2012

Bollnäs kommun satsar nu tio miljoner kronor på en utbyggnad av fibernät i hela Rengsjö. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen. Samtidigt har länsstyrelsen gett ett positivt förhandsbesked om en nästan lika stor satsning därifrån. Det formella beslutet kommer i maj. Och det här innebär en fantastisk möjlighet för Rengsjö. Det är Helsingenet eller Bollnäs Energi som skall svara för utbyggnaden och enligt planerna kommer arbetet att starta redan i år. I Björtomta och Glösbo har fiberkabeln redan dragits. Nu fortsätter man i Österböle, centrumområdet, Hölebyarna och Nordanhöle. Bredbandsutbyggnaden betyder att företag och privatpersoner får snabbare och säkrare kommunikationsmöjligheter både när det gäller telefon, tv och it. Man räknar med att värdet på fastigheterna stiger med 50 000 kr om de är anslutna till ett effektivt bredbandsnät. Kostnaden för att ansluta en fastighet är satt till drygt 6.000 kr. Sedan tillkommer inkoppling av en mediacentral med olika funktioner men driftkostnaden för ett hushåll med den nya tekniken beräknas bli betydligt lägre när det gäller telefon, tv och internet .

Nu kommer hela Rengsjö att anslutas till fibernätet. Tidigare har Björtomta och Glösbo kopplats in på den snabba fiberoptiken. Foto: Gunnar Jonsson

Kvinnogrupp öppnar upp

tisdag, mars 27th, 2012

Vid ett nytt möte på måndagskvällen med Rengsjös kvinnliga företagare beslutades att man ska bilda en arbetsgrupp inom föreningen Rengsjö Framtid. Medlemmarna i gruppen har som syfte att samarbeta och stötta varandra men kommer också att jobba med gemensam marknadsföring och utbildningar. Gruppen planerar nu i vår ett öppet hus där man kommer att visa upp sina enskilda företag för allmänheten. För att finansiera detta söker gruppen bidrag hos Region Gävleborg där det finns särskilda pengar för kvinnliga företagssatsningar. Nästa möte blir den 16 april och då samlas kvinnogruppen på Bojäntans fäbod kl 19. Måndagskvällens möte hölls på Kyrkvärdens gård.

Söderhamnare anglade bäst

lördag, mars 24th, 2012

Inte mindre än 98 lag kom till start när angeltävlingen på Östersjön avgjordes på lördagen. Och massor av gäddor drogs. Bäst lyckades Tony Fernqvist och Sven-Arne Ängvald från Söderhamn med 14, 2 kg – den största av deras gäddor vägde 6,4 kg- och därmed tog de hand om vandringspriset och förstapriset på 5.000 kr. På andra plats kom Svante Häll och Ove Sjöberg från Bollnäs med 10,7 kg. Trea blev Johan och Sören Jonsson från Rengsjö 6,65 kg, fyra blev Rickard Dahlstedt och Åke Öberg,Söderhamn 6,78 kg och femma Tomas Eriksson och Markus Eriksson, Trönö.

Tony Fernqvist och Sven-Arne Ängvald tog förstapriset i angeltävlingen och visar glatt upp sin största gädda som vägde 6,4 kg.

Såhär mycket gädda drog de 98 lagen upp ur Östersjön på några förmiddagstimmar.Det visar vilken fiskrik sjö som Rengsjö fiskevårdsförening har till sitt förfogande.

100 lag angel-tävlar på Östersjön

torsdag, mars 22nd, 2012

Istjockleken på Östersjön är 35-40 cm och arrangörerna av lördagens traditionsrika angeltävling tror inte att vårvädret kommer att stoppa tävlingen. -Isen är hård och nattetid är det nollgradigt så isen kommer att klara sig, säger Kalle Hagelin i fiskevårdsföreningen som kontinuerligt håller koll på isläget fram till tävlingsdags. Rapporterna läggs ut på föreningens hemsida.

100 lag är anmälda till den här tävlingen som återkommit varje år i åtminstone 25 år och som samlar deltagare inte bara från Rengsjö utan hela länet. Den ingår numera i DM-serien där den är en av de största. Samtidigt har tävlingen blivit något av en återvändardag för utflyttade rengsjöbor som återförenas vid angelhålen och pratar gamla minnen. Östersjön är ju en mycket fiskrik sjö och vid det senaste klubbmästerskapet fick 28 av 30 deltagande lag fisk. Den största gäddan tog Nisse Tjäder och den vägde 7 kilo. Återstår att se om hans form håller i sig till lördag. En uppmaning från Rengsjö Framtid till deltagarna är att man inte parkerar sina bilar på gräsplanen i Sedwallsparken som just nu är väldigt vattensjuk och riskerar att bli helt sönderkörd om den utsätts för biltrafik.

Många kom till Framtids-möte

tisdag, mars 20th, 2012

Rengsjö Framtids årsmöte på måndagskvällen lockade många intresserade men så har också föreningen en omfattande verksamhet som berör de flesta ortsbor. Och likadant kommer det att bli i år. Nu närmast är det Berättarcafé på Ringshög den 1 april då gamla tiders Rengsjö kommer att belysas.Den 27 april öppnar campingen för säsongen. På valborgsafton blir det majkase i Sedwallsparken vid Östersjön och den 19 maj är det återigen dags för Hardreve, den populära vårmarknaden. Det blir också vårloppis och höstloppis på datum som senare fastställs. Den 25 augusti arrangeras den tradionella lyskvällen med surströmming vid Östersjöns strand och kvällen innan är Rengsjö platsen för årets SM i nattorientering. Det blir även en mindre höstmarknad utanför affären som föregående år. Rengsjö Framtid är nu också delaktigt i det nya bygderåd som bildats i kommunen i syfte att tillvarata gemensamma frågor ute i kommundelarna. Vid årsmötesförhandlingarna valdes Birgitta Hildingsson till ordförande på ytterligare ett år, Ingvar Ingeroth kassör och Göran Bernstål sekreterare. Nya i styrelsen blev Helena Näslund och Margaretha Modéer. Föreningens resultat för 2011 blev 5.540 kr. I kassan fanns vid årsskiftet 6.333 kr och på bankkonto 121.276.34 kr. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och medlemsavgiften höjdes från 50 kr till 75 kr. Antalet medlemmar ligger stadigt runt 600 när föreningen nu går in på sitt femte verksamhetsår.

Håll uppsikt över fritidshusen!

tisdag, mars 20th, 2012

Det finns all anledning att skärpa uppsikten över fritidshus som den här årstiden står tomma, uppmanar Rengsjö Framtids grannsamverkansgrupp, som i sin tur håller kontinuerlig kontakt med polisen. Just nu , när snön försvinner och det blir lätt att ta sig till obebodda hus och stugor, gäller det att vara extra observant på okända bilar och människor som rör sig i våra trakter. Skriv upp bilnummer och sådant som verkar mystiskt. Och om du drabbas av inbrott, stöld och skadegörelse så gör en anmälan till polisen. Det är först då som polisen får veta vad som händer och blir det en ökning av brottslig verksamhet på en plats så resulterar detta i större uppmärksamhet från polisens sida.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter