Arkiv, maj, 2012

Nu får yngre krafter ta över

onsdag, maj 30th, 2012

Vid senaste styrelsemötet med Rengsjö Framtid deklarerade Ingvar Ingeroth att det är dags för yngre krafter att ta över ansvaret för Hardreve – den populära vårmarknaden som i år gick med drygt 8.000 kr i vinst. Pengar som f ö skall användas till belysning av isplanen i Sedwallsparken. Ingvar har haft ansvaret som marknadsgeneral nu i fem år och tycker att det räcker. Likadant är det med Göran Bernstål som varit redaktör för Rengsjöbladet. Han lämnar det uppdraget efter det här året och hoppas att det finns andra intresserade som kan ta över. Tidningen är populär och behövs för att hålla ihop alla byar med lokal information i den gamla socknen. Förslag på lämpliga efterträdare som marknadsgeneral och tidningsredaktör kan lämnas till Ingvar och Göran eller andra i Rengsjö Framtids styrelse.

Styrelsemöte på måndag

torsdag, maj 24th, 2012

Det är dags för nytt styrelsemöte med Rengsjö Framtid och som vanligt är mötet öppet för alla intresserade. Det blir på måndag 28 juni kl 19 och vi håller till i campingstugan. På dagordningen står rapporter från de olika arbetsgrupperna, planerade aktiviteter i höst och den stora frågan: Hur gör vi för att få fler rengsjöbor att engagera sig i framtidsarbetet för vår bygd? Föreningen bjuder på fika.

Ensam målare vid campingstugan

onsdag, maj 23rd, 2012

Nu har båda långsidorna på campingstugan rödfärgats och det är Leif Elmik som hållit i penseln. Men han har varit helt ensam med målningen och nu vill det till att flera dyker upp med blåställ och målarkeps. Penslar och färg finns hos Ingvar Ingeroth. Det vore väl skam om vi inte fick målningen klar inför turistsommaren. Om flera kommer och hjälper till så går det fortare. Vädret är ju perfekt för målning just nu så det gäller att passa på. Även grillstugan bör målas inför sommaren så att vi kan möta campinggästerna med två vackra hus .

Leif Elmik har fått måla ensam hittills men nu åker han bort några dagar så då måste någon annan ta över målargrejerna och göra campingstugan färdig.

Flankens lockade många spekulanter

söndag, maj 20th, 2012

Två fastigheter av kulturhistoriskt intresse visades i Rengsjö på söndagen och lockade spekulanter från hela landet. Till torpet Flankens letade sig 150 intresserade men så har huset under ett decennium renoverats med varsam hand enligt traditionella metoder av ägaren Urban Larsson. Nu är det dags att sälja sedan han flyttat till föräldrahemmet i Berga. Det stora intresset gjorde att Backans kohage fick agera parkering för alla bilar som letat sig dit. I slutet av maj kommer det nu att bli budgivning och då lär priset inte stanna vid det utsatta 375. 000 kr. På andra sidan byn visades samma dag hälsingegården Hägers med bl a en herrstuga med vackra väggmålerier. När försäljningarna av de båda fastigheterna är klara får vi se om det blir människor som flyttar hit för fast boende eller om det blir semesterhus för stockholmare. Just nu finns det fler hus till salu i Rengsjö och vi hoppas att också de snart får nya ägare som väljer att bosätta sig här permanent.

Det blev trångt utanför Flankens när så många ville se det lilla torpstället.Folk ända från västkusten har anmält sitt intresse för det vackert renoverade huset.

Bilar från när och fjärran hade letat sig till Flankens i Rengsjö denna dag och Backans kohage fick upplåtas som parkeringsplats. Bilder: Pernilla Söderquist

 

 

Marknaden blev en folkfest

lördag, maj 19th, 2012

Årets vårmarknad Hardreve -för övrigt den femte i ordningen efter nystarten- blev en riktigt folkfest men så var vädret helt på arrangörernas sida den här gången. När marknaden led mot sitt slut och det var dags för RSK:s sponsorlopp då blev det faktiskt riktigt trångt i centrum. Många fotbollsspelare ställde upp och sprang in pengar för sin klubb. Det gällde att hinna med så många varv som möjligt inom en viss tid och ju fler varv desto mera pengar till RSK. På scenen underhöll durspelare och dansare och årets vedlass i lotteriet togs hem av Kent Johansson från Löten. Efter marknaden gled Arizona Car Club in i Sedwallsparken med sina amerikanska lyxåk. Det blev några timmars grillning vid Östersjöns strand innan det bar iväg vidare till Cruising i Söderhamn och senare på kvällen rockabilly i Trönö. Men innan avfärden lovade de att återkomma till nästa års marknad. Klubben är för övrigt grundad av två Rengsjöbor, Kalle Bratt och Jonne Jonsson, på 60-talet och Jonne var dagen till ära på plats och hälsade klubbmedlemmarna välkomna till Rengsjö.

RSK:s sponsorlopp samlade storpublik till årets vårmarknad och de deltagande löparna samlade in välbehövliga pengar till sin klubb.

En betydligt lättare Christian Törnros rapporterar hur många varv han klarat av och fyller på med ny vätska. Nästa helg väntar en ny pärs i form av Ytterhogdal på hemmaplan.

Alla tycktes njuta av det vackra vårvädret på årets vårmarknad. Foto:Allan Olsson

Arizona Car Club ställde upp sina blänkande bilar vid Östersjöns strand. Foto: Ragnar Jonsson

 

 

Företagskvinnor öppnar upp

tisdag, maj 15th, 2012

Den nybildade företagsgruppen för kvinnor rivstartar söndag den 3 juni med ett öppet hus i sina respektive företag. Då visar de vad de tillverkar och säljer. Totalt är det 10 kvinnor som deltar i den här aktiviteten som pågår mellan kl 11 och 16. Kvinnogruppen har sökt och beviljats stöd hos Leader Hälsingebygden för att kunna annonsera om sitt Öppet Hus. De tio som deltar är Karina Vidal i Västra Höle med sina handgjorda pärlsmycken, Kerstin Evertsson som visar upp sin Hälsingegård och bjuder på loppis, Nina Backan som har hästar,grisar och kor på sin gård, Marianne Sörlin med sitt välkända Majas café och presenter, Berit Wahl som har Berits bod med förädlade bär och grönsaker, textilt hantverk och barnkläder, Carola Sundström på Kyrkvärdens gård med får och lamm, Monica Wästberg som säljer matlådor och hembakt bröd, Lilian Axelsson som har ost och ostkaka i sitt osteri, Ohlandersgården där Kristina Bratt huserar med sitt vandrarhem och café. Där finns även Karin Bratt  med fårskinn och Birgitta Svanberg som har väskor och fårskinnsarbeten. Slutligen Bojäntans fäbod där Eva Bernstål säljer getost och visar sina getter, killingar och fjällkor.

Hälften av de deltagande kvinnorna som nu går samman och visar upp vad de har att bjuda på söndagen den 3 juni. Fr v Kristina Bratt,Eva Bernstål,Berit Wahl,Birgitta Svanberg och Karina Vidahl.

 

Pensionärerna i centrum fryser

tisdag, maj 15th, 2012

I vissa av Bollnäs Bostäders pensionärslägenheter i centrum har det den senaste tiden varit kallt så att hyresgästerna blivit frusna. De har klagat till hyresvärden men trots detta har inget hänt. I vissa av lägenheterna har temperaturen legat på 17-18 grader nu när det varit kyligt utomhus. Felet ligger inte hos Kagges fjärrvärmeverk utan det är Bollnäs Bostäder som håller nere temperaturen, menar flera av dem vi talat med. – Man får sätta på sig extra koftor och ändå fryser man. det är hemskt, säger Majlis Persson som är en av de drabbade hyresgästerna.

Elljusspåret upprensat

tisdag, maj 15th, 2012

Nu är elljusspåret upprensat och klart att utnyttjas som promenadstråk igen. När stormen Dagmar drog fram över Rengsjö föll många träd över elljusspåret och tog även med sig belysningsstolpar och elledning. Träden har sedan dess hängt oroväckande över delar av spåret och gjort promenaderna riksfyllda men nu är träden kapade och borttagna från spåret. Strömmen i elledningen är bruten och om och när detta kan repareras är i skrivande stund oklart.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter