Arkiv, januari, 2013

Kommunen gjorde fel om Ringslyckan

onsdag, januari 30th, 2013

Nu erkänner kommunen att man gjorde fel när Anders Bergsten ville lämna en motion till fullmäktige om Ringslyckan -demensboendet i Rengsjö. Motionen , som krävde att nedläggningsbeslutet om Ringslyckan skulle fattas av kommunfullmäktige och inte av socialnämnden, fick Anders Bergsten inte lämna. Han överklagade då detta till förvaltningsrätten i Falun och nu erkänner kommunfullmäktiges ordförande Stefan Permickels(s) i ett yttrande till rätten att fullmäktige agerat felaktigt. Bergstens motion skulle ha tagits upp. Rengsjö Framtid, genom Göran Bernstål,överklagade också att inte deras medborgarförslag i samma ärende hade tagits upp av kommunfullmäktige. Båda dessa överklaganden har ännu inte avgjorts i förvaltningsrätten . Trots detta stängdes Ringslyckan förra sommaren och de inneboende hänvisades till utökad hemtjänst alternativt flytt till annat demensboende i kommunen. Handläggningen av Ringslyckan upprörde många människor i Rengsjö eftersom man ansåg att det var ett nedläggningsbeslut som smögs fram. Verksamheten i det nybyggda demensboendet hade bara pågått i drygt ett år innan nedläggningen var ett faktum.

Ringslyckan stängdes förra sommaren trots att alla överklagningar fortfarande inte är avgjorda i förvaltningsrätten.

Skoterträff för tredje året

söndag, januari 27th, 2013

Det drar ihop sig till en ny skoterträff på Östersjön i Rengsjö lördagen den 23 februari. Återigen är det Rengsjö skoterklubb som arrangerar och träffen som börjar kl 10 riktar sig till alla skoterälskare i södra Hälsingland. Många skoterhandlare finns på plats för att visa upp sina nya modeller och låta folk provköra. Det blir också barnskoterkörning för de minsta och naturligtvis servering av kolbullar och hamburgare, tipsrunda och lotterier. På kvällen blir det sedan middag och dans till liveband i RSK-lokalen. Med det vinterväder vi har i år kommer hundratals skoteråkare att lockas till Rengsjö spår arrangörerna. Titta bara på den här sidans startbild för det är där som skoterträffen äger rum. På isen ute vid grillstugan samlas skoterpubliken. En härlig plats att mötas på. Vi välkomnar alla skoterentusiaster till Rengsjö!

Välbesökt skiddag i Höle

onsdag, januari 23rd, 2013

Den 19 januari var det skiddag i Höle. En 4,2 km lång slinga samt ett barnspår var uppdraget. Under dagen träffades ett 60-tal Rengsjöbor som provade spåren, grillade korv och samtalade med varandra. Dagens lopp stod 6-åriga Alva Sjöström för som tog mamma Anna med på en tur på långa slingan. En mycket nöjd Alva berättade att hon bara ramlat 4 gånger under hela turen. Bra jobbat! Ytterligare en skiddag planeras under mars månad och då kanske med tillhörande ”After ski”.

 

Arbetsgrupp jobbar för Lötens framtid

måndag, januari 21st, 2013

Lötens Handel söker nu en ny ägare sedan Nicklas Fredriksson bestämt sig för att avyttra verksamheten.

Vid måndagskvällens styrelsemöte i Rengsjö Framtid beslutades att tillsätta en arbetsgrupp som skall jobba för att hitta en lösning så att affären kan bibehållas. I den arbetsgruppen ingår Anders Svanberg, Helena Näslund, Sonja Lundin, Thomas Backan och Berit Wahl. Men fler är välkomna i gruppen som nu b l a ska försöka ta reda på varför 6 av 10 Rengsjöbor inte handlar i den egna butiken. Det gäller att vända detta beteende eftersom köptroheten är grundläggande för att driva Lötens handel vidare. Vid mötet förklarade Nicklas Fredriksson att han vill avyttra affären helst inom två månader då han skall läggas in för operation av en hjärtklaff. Det är alltså en akut situation som Rengsjö nu ställs inför och det gäller därför också för arbetsgruppen att försöka hitta en ny affärsidkare snarast möjligt. Enligt uppgift lär det finnas en intressent som hört av sig till Nicklas men hur seriöst det är med denna förfrågan är oklart i dagsläget. Arbetsgruppen kommer nu att jobba förutsättningslöst och alla som har idéer om en lösning på affärsfrågan kan vända sig med förslag till någon i arbetsgruppen.

Nicklas vill nu sälja affären

måndag, januari 21st, 2013

Krismötet om framtiden för Lötens handel på måndagen kom med en hel del förslag på åtgärder som skulle kunna hjälpa upp ekonomin men Nicklas Fredriksson, som sedan 1,5 år driver affären, tycks redan vara inne på att ge upp. Detta sedan han i förra veckan stött på en ny motgång i form av en kommande hjärtoperation som gör att han måste vara sjukskriven i minst två månader. – Om någon är intresserad av att ta över verksamheten så lägger jag av, förklarade Nicklas under mötet. Då hade ändå länsstyrelsens representanter gett besked om att han kan få driftsbidrag för att täcka kostnaderna under sin bortovaro. Bertil Karsbo, länsstyrelsens rådgivare i lanthandelsfrågor,föreslog att kommunen skulle kunna stötta affären på så sätt att inköpen till skolans matbespisning och Ringshögs restaurang görs i Lötens handel men det fordrar att man frigör dessa platser från den gemensamma upphandlingen via Inköp Gävleborg. Något som kommunalrådet Marie Centerwall(s) lovade undersöka. Fastighetsägarna är beredda att sälja affärsfastigheten för 800 000 kr men Nicklas menade att det kan bara hjälpa honom kortsiktigt. Han har idag en omsättning på 6,3 miljoner kronor men skulle behöva en miljon till.Och det måste han få hjälp med, förklarade Bertil Karsbo. – De privata handlarna har tagit tillräckligt med ansvar för samhällsservicen. Nu är det upp till kommunen och byborna  att göra något för att affären ska finnas kvar. Alla måste tänka till och inse vad det betyder att ha en butik på orten. Det kan räcka med att man köper ett 20-tal artiklar i veckan  om alla hushåll ställer upp. Bertil Karsbo tyckte att det var ett positivt möte och hoppas att Rengsjö Framtid gör verklighet av idén om en marknadsundersökning där man knackar dörr och frågar byborna hur de vill handla och samtidigt informerar om vad det betyder om affären försvinner. Då rasar villapriserna, bensinmacken slår igen, skolan försvinner på sikt, företag kraschar osv. En skrämmande framtidsvision som Rengsjöborna nu tillsammans måste kämpa emot.

Fototävlingen avgjord

torsdag, januari 17th, 2013

Sommaren 2011 utlyste Rengsjö Framtid en fototävling för att få fram ett nytt vykort som skulle ”sälja” bygden. Tävlingen förlängdes till att omfatta även sommaren 2012 och nu är den avgjord. Vinnare blev Ulrika Bengtsson från Glössbo som tog den här bilden av sin dotter Ellen,4 år, en majkväll vid Hölesjön. Ulrika berättar att det var en varm och vacker kväll och de hade åkt till sjön för att leka en stund. Ellen iklädd bara kjol och sandaler plaskade i vattnet och trivdes. Samtidigt passade Ulrika på att öva med sin kamera för att fånga vackra siluettbilder. Det lyckades rätt bra för tävlingsjuryn föll för den vackra motljusbilden som signalerar  lekfullhet, lugn och sommarlängtan. Men den är inte speciell på något sätt för just Rengsjö och därför avvaktar Rengsjö Framtid med att ta fram ett nytt vykort tills man hittat den bild som eftersträvas. Ulrika gratuleras till segern i fototävlingen och har ett pris som väntar.

Krismöte om Rengsjöbutiken

måndag, januari 14th, 2013

Rengsjö Framtid har nu bjudit in till ett krismöte om lanthandelns framtid. Det blir på Ringshög måndag den 21 januari kl 14 och inbjudna är politiker och tjänstemän från kommunen och representanter från länsstyrelsen samt ägaren till butiken Nicklas Fredriksson. Mötet kommer att diskutera vad man kan göra för att rädda affären som befinner sig i ett utsatt läge. Orsaken är att alltför få ortsbor gör sina huvudsakliga inköp i affären. I senaste numret av Rengsjöbladet uppmanades därför Rengsjöborna att handla mera där men enligt innehavaren så har det inte märkts några förändringar till det bättre. Samma dag som mötet med kommunrepresentanterna har Rengsjö Framtid styrelsemöte och då kommer butiksfrågan att diskuteras även där. Lanthandelns framtid är nu den viktigaste frågan för Rengsjöborna och det är av största vikt att alla hjälps åt så att affären kan bibehållas, säger Rengsjö Framtid som i ett medborgarförslag till senaste kommunfullmäktige efterlyst stödåtgärder för att rädda butiken.

Rengsjöprojektet sparar pengar

onsdag, januari 9th, 2013

Nu är det klarlagt att Rengsjöprojektet,som startade för drygt två år sedan i syfte att ge en bättre vård för våra mest sjuka äldre, sparar stora vårdpengar åt kommunen. Samtidigt som kostnaderna minskar blir de äldre aktivare och får ett ökat välbefinnande. Genom att jämföra vårdinsatserna för tio utvalda personer mellan 2011 och 2012 så har kostnaderna på ett år minskat med hela 316.000 kr! Drar man sedan ifrån kostnader för olika extrainsatser av bl a läkare,sjukgymnaster och arbetsterapeuter så blir vinsten ändå 183.000 kr. Det är framförallt olika former av rehabilitering, en samordnad vårdplanering och läkemedelsgenomgångar som gett till resultat att akut och slutenvård samt hemtjänstkostnader kunnat minskas avsevärt.

-Att det skulle ha så stor effekt bara genom att arbeta rätt hade vi inte trott. Vi är själva imponerade av att rehabinsatserna gett så gott resultat även på mycket gamla kunder, säger Riina Mast som  är ansvarig projektledare. Erfarenheterna från Rengsjö kommer nu att praktiseras i hela Bollnäs kommun när hemsjukvården kommunaliseras från 1 februari i år.

I Rengsjöprojektet ingår också förebyggande insatser för alla pensionärer som t ex måndagsgruppens populära träffar då man ägnar sig åt stavgång, gymnastik, kost och annan hälsoinformation. Ett 50-tal pensionärer deltar inte bara från Rengsjö utan också Växbo.

 

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter