Arkiv, mars, 2013

Glad Påsk önskar Rengsjö Framtid

fredag, mars 29th, 2013

Med den sedvanliga påskkärringen på en stol vid riksvägen i Glössbo önskar Rengsjö Framtid alla en Glad och fridfull påskhelg. Men efter helgerna laddar vi upp för en intensiv och framgångsrik vår och sommar. Med förhoppningen att fler och fler hittar till vår underbara bygd och hjälper oss hålla den fortsatt vacker och levande. Efter påsken tar en ny handlare över affären i centrum och nu måste vi alla hjälpas åt så att hon får en bra start och kan hålla verksamheten vid liv i många år framöver.

De nya handlarna i Lötens affär

fredag, mars 29th, 2013

På tisdag tar Lilian Edström och hennes syster Rosemarie Nilsson över ansvaret för Lötens Handel men redan i påskhelgen gör de sin debut som de nya handlarna. Lilian har förresten praktiserat en hel vecka redan i affären tillsammans med Nicklas Fredriksson som nu lämnar över nycklarna. För både Lilian och Rosemarie innebär det nya jobbet att de har mycket att sätta sig in i och de vädjar därför till ortsborna om tålamod och förståelse i början. – Det här med pant av flaskor och burkar är besvärligt och alla prismärkningar på olika varor. Det är tur att vi har både Ida och Åsa att luta oss emot i början, säger Lilian lätt nervös inför premiären. Så småningom flyttar hon över bageriugnarna från Bollnäs men redan från starten kommer hennes bröd att finnas till försäljning i affären. Och när inkörningsproblemen väl är över så tänker hon också skapa en liten caféhörna och möblera om så att det blir lite bättre plats i butiken.

På långfredagen dök de nya handlarna upp bakom charkdisken i Lötens Handel. Lilian Edström och hennes syster Rosemarie Nilsson tar officiellt över från tisdag.

Lilian har praktiserat i affären en vecka tillsammans med avgående handlaren Nicklas men ändå är hon orolig för att det blir kaotiskt i början och vädjar om förståelse från ortsborna.

Trönöbor anglade bäst

fredag, mars 29th, 2013

Det blev en ny publikfest vid Östersjön när den traditionella angeltävlingen avgjordes på långfredagen. 111 lag ställde upp när startskottet gick och sjön fylldes av förväntansfulla fiskare. Bäst gick det för Thomas och Marcus Eriksson från Trönö som hivade upp sammanlagt 8150 gram gädda. Den största på 6,7 kilo. Med den fångsten blev de 5.000 kr rikare. Andrapriset tog Christer Skoglund, Jonny Eriksson och Professorn Arvidsson från Arbrå, 7460 gr och tredje priset gick till Anders Hellgren och Mikael Persson också från Arbrå med 5150 gr. Bästa Rengsjöbor blev Mats Roos och Håkan Lusth med 4070 gr och på femte plats kom Thomas Jansson och Micke Jonsson från Furuvik 4040 gr. Den sammanlagda fångsten blev mindre än förra året men så inleddes dagen också med dimma och kylslaget väder. Först när tävlingen avslutades bröt solen fram och förvandlade fisketävlingen till en riktigt trivsam tillställning.

Thomas och Marcus Eriksson tog i och med segern sin första inteckning i vandringspriset.

Samtliga pristagare – de fem bästa lagen – uppradade framför grillstugan efter tävlingen.

De infångade gäddorna hälldes ut på isen och gick snabbt åt när vem som helst fick plocka på sig av gratismaten.

Nya info-tavlor på gång

torsdag, mars 28th, 2013

Nu skall nya kartor över Rengsjö med utsatta besöksmål tillverkas och monteras på informationstavlorna i Yxbo och Glössbo. Tidigare har flera företag varit med på dessa tavlor och nu undrar föreningen Rengsjö Framtid vilka som vill vara med i fortsättningen. Om du har ett företag och vill synas på dessa informationstavlor måste du höra av dig till Göran Bernstål senast 5 april på tel 070-6948732 eller epost: goran@bernstal.se. Avsikten är att tavlan i Yxbo ska sättas upp på samma plats som tidigare medan den i Glössbo placeras antingen vid infarten till Rengsjö eller på en parkeringsficka strax väster om bygdegården i Mo. Det beror på vad Trafikverket tillåter.

Många uppskattar Rengsjö Framtid

onsdag, mars 27th, 2013

Rengsjö Framtid har i dagarna skickat ut en påminnelse om medlemsavgiften till alla hushåll och det har gett ett snabbt positivt resultat, berättar kassören Ingvar Ingeroth som hälsar och tackar. Han berättar också att flera betalar in mer pengar än vad föreningen begär. Det tyder på att föreningens arbete ses som positivt och att man därför vill hjälpa till med ekonomin. Den är fn inte ansträngd men utgifterna trycker på hela tiden och förra året blev det en förlust på några tusenlappar. Medlemsavgifterna är den stora intäktskällan trots att föreningen inte begär mer än 75 kr per person. Men det gör man av hänsyn till att många är medlemmar i flera föreningar och därför blir utgifterna kännbara.- Men ni får naturligtvis mer än gärna betala in mera om ni har möjlighet och känner för detta för pengar behövs hela tiden, säger Ingvar och hoppas att alla i Rengsjö ställer upp som medlemmar i Rengsjö Framtid. När föreningen bildades var det tänkt att den skulle bli en paraplyorganisation där andra föreningar och företag också skulle vara betalande medlemmar. Tyvärr har inte den målsättningen slagit igenom trots att medlemsavgiften för företag och föreningar bara är 100 kr. Kanske dags att göra något åt den saken nu när Rengsjö Framtid är inne på sitt sjätte verksamhetsår.Vill man betala för familj så kostar det  också 100 kr men tänk då på att ange vilka familjemedlemmarna är för medlemsräkningens skull.

Långfredagsfisket återuppstår

onsdag, mars 27th, 2013

På långfredagens morgon kommer Östersjöns is att fyllas med fiskare. Den tradionella angeltävlingen är tillbaka på den dag då allt började, nämligen långfredagen. Om förra året var en kamp mot klockan för att isen skulle hålla så kommer föret i år att vara näst intill perfekt. Drygt 110 anmälda tvåmannalag kommer att göra upp om priserna och de tävlande är inte bara hälsingar och hemvändande Rengsjöbor, utan deltagandet har spritt sig långt utanför landskapets gränser. Det är sparkföre på isen så kom gärna ner och mingla och umgås, föreslår fiskevårdsföreningen. Tävlingstiden är mellan kl 7 och 11 och sedan blir det invägning och prisutdelning på isen runt piren.

Om vädret håller i sig kan det bli en höjdardag på Östersjöns is när anglingen på långfredagen återuppstår. Foto: Karl Hagelin

Nordanhölevägen rustas upp

tisdag, mars 26th, 2013

Rengsjö Norra Samfällighetsförening beslutade vid ett möte på tisdagskvällen att Nordanhölevägen, den del som är belagd med oljegrus, skall rustas upp för en ungefärlig kostnad av dryga tre miljoner kronor. Men i det priset ingår inte beläggning utan det blir tills vidare en grusväg. Styrelsens ambition är att projektet ska vara klart till hösten. Finansieringen kommer att klaras av med hjälp av ett 70 procentigt bidrag från Trafikverket( som redan gett ett muntligt klartecken) och ett lån på uppskattningsvis en miljon som föreningen tar. Andelsägarna, dvs de berörda fastighetsägarna, kan sedan i sin tur låna av föreningen. Skulle upprustningen visa sig bli mer än 20 procent dyrare än den beräknade kostnaden kommer frågan att tas upp på ett nytt föreningsmöte. Likaså om föreningen senare vill oljegrusbelägga vägen då kan man gå in med en ny bidragsansökan. Kostnaden för beläggning har beräknats till mellan 1,7 och 2 miljoner kronor. Styrelsen fick vid mötet mandat att jobba vidare med projektet och ta fram underlag för en upphandling av arbetet. Men går allt som planerat kommer vägbygget igång redan till sommaren.

Ny skiddag lockade många

tisdag, mars 19th, 2013

I lördags hölls årets andra skiddag i Västra Höle. Ett skidspår som sträckte sig från bygdegården bort mot gruvan var flitigt besökt av många medan andra höll sig runt grillarna och samtalade med varandra. Ett hundratal personer var i rörelse under eftermiddagen och när Joakim Hedlund stämde upp inne i bygdegården var det fullt till sista plats. Kimmen, som han kallas, startade med musikquiz, först för barnen sedan för de äldre. Efter lotteridragningen så gavs det en varierande repertoar under kvällen och allsången ekade uppe på Höleåsen.

Det blev stundtals ganska trångt runt grillarna och många passade också på att sträcka ut i skidspåret.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter