Arkiv, juni, 2013

Bränsledunk hittad i Skidtjärn

söndag, juni 30th, 2013

En bränsledunk fylld med en dieseldoftande vätska hittades på söndagen i vattnet vid en av badbryggorna i Skidtjärn. Tidigare i veckan fick ett litet barn uppsöka sjukhus sedan det fått i sig en ”bensin eller dieseldoftande” vätska under lek vid badstranden. Frågan är nu om de båda händelserna har något samband och om dieselolja läckt ut från dunken och förorenat vattnet. Det var två pojkar som vid dykning upptäckte dunken på botten vid sidan om en av badbryggorna. Dunken har nu tagits omhand av Tord Jernberg. Han har ett fritidshus intill badet och är en av många stugägare som tar sitt dricksvatten direkt från Skidtjärn. De är självklart nu väldigt oroliga om sjöns vatten blivit förorenat. De frågar sig om någon med berått mod kastat dunken i sjön för i så fall är det frågan om ett allvarligt sabotage. Händelsen kommer nu att polisanmälas och även kommunens miljökontor skall kontaktas så att innehållet i dunken blir analyserat. Den senaste tiden har det populära badet varit utsatt för nedskräpning och vandalisering bl a har dörrarna till en av toalettbyggnaderna eldats upp och brandrester har kastats i vattnet där mindre barn brukar bada. Skidtjärn är en källsjö med ett ovanligt rent vatten och tidigare tog hela Glösbo by sitt dricksvatten från sjön. För två år sedan lät Tord Jernberg analysera vattnet och resultatet var tjänligt på alla punkter. Därför är Skidtjärn också klassad som en kommunal reservvattentäkt.

Tord Jernberg visar bränsledunken som hittades fylld med en dieseldoftande vätska på Skidtjärns botten.

Tord Jernberg visar bränsledunken som hittades fylld med en dieseldoftande vätska på Skidtjärns botten.

 

Badsäsongen har börjat vid Skidtjärn

tisdag, juni 25th, 2013

DSC_0119

Nu har badsäsongen inletts på allvar vid Skidtjärn. Både igår och idag har parkeringen varit full av bilar och massor av glada och badsugna människor i vattnet. Det här är ett av Hälsinglands bästa utomhusbad med ett unikt vatten. Så rent att stugägarna tar sitt hushållsvatten direkt från sjön. Det är ca 200 källor som bubblar upp friskt vatten och fyller Skidtjärn till alla sommarbadares glädje. Men tyvärr har badplatsen på senare tid utsatts för skadegörelse och nedskräpning. Rengsjö Framtid vädjar därför till alla som besöker badet att försöka hålla rent och snyggt omkring sig. Det är också viktigt att man tänker på att inte förorena vattnet. Skidtjärn är en pärla som vi alla måste vara rädda om så att vi får behålla denna underbara sjö och badplats. För närvarande är det kommunen som ansvarar för skötseln av badet och en Rengsjöungdom har i sommar uppdraget att städa och klippa gräset. Under onsdagen körde kommunen ut en bajamaja som får ersätta de torrtoaletter som finns där men där damtoalettens dörrar har eldats upp av korvgrillande besökare. Kommunen har nu också satt dit en grillanläggning av sten. Men ved och grillkol får man ta med sig själv.

Eftersom besökare använt damtoalettens dörrar som grillved måste kommunen nu köra ut en bajamaja till badet.

Eftersom besökare använt damtoalettens dörrar som grillved måste kommunen nu placera en bajamaja vid badet.

Ny info-tavla vid Yxbo

lördag, juni 22nd, 2013

Äntligen är den på plats, den nya informationstavlan över olika besöksmål i Rengsjö som sitter vid p-platsen i Yxbo. Lagom till midsommar kom den upp. Den tidigare tavlan kvaddades av en okänd bilist förra hösten och blev bara skrot. Rengsjö Framtid har nu med hjälp av lokala företag som sponsrat och med försäkringspengar ordnat till den nya tavlan som vi nu hoppas får stå orörd vid p-platsen. Meningen är att tavlan ska hjälpa besökare att hitta till olika företag och sevärdheter i Rengsjö. Även i Glösbo kommer det att bli en ny info-tavla sedan länsstyrelsen nu gett tillstånd att sätta upp den på sin nya plats vid infarten till Rengsjö, där pendeltrafikanter ställer sina bilar. Men först skall tavlan repareras och förses med nya kartor och texter. Ett arbete som kommunens bygglag lovat åtgärda efter semestern.

Nu står den på sin plats igen, informationstavlan vid p-platsen i Yxbo.

Nu står den på sin plats igen, informationstavlan vid p-platsen i Yxbo.

1200 firade midsommar i Västerby

lördag, juni 22nd, 2013

Det blev proppfullt på parkeringen med över 200 bilar och totalt räknade hembygdsföreningen med omkring 1200 besökare till midsommarfirandet i Västerby. Men så var vädret också det bästa tänkbara med strålande sol från klarblå himmel och behaglig svensk sommartemperatur. Många långväga gäster hade sökt sig till hembygdsbyns tun för att dansa runt stången, fika i gröngräset eller ta en tur med nordsvensken Tor och kusken Katarina Rosén. För många har det blivit tradition att besöka midsommarfirandet i Västerby för att träffa gamla bekanta eller bara koppla av och njuta i den vackra omgivningen.

Det var hela tiden fullt på hästvagnen som rullade runt med nordsvensken Tor i skaklarna och Katarina Rosén på kuskbocken.

Det var hela tiden fullt på hästvagnen som rullade runt med nordsvensken Tor i skaklarna och Katarina Rosén på kuskbocken.

Många passade på att njuta av det vackra vädret i hembygdsbyns gröngräs.

Många passade på att njuta av det vackra vädret i hembygdsbyns gröngräs.

Att dansa runt stången på tunet är verkligen häftigt. Särskilt när musikanterna bara spelar för oss.

Att dansa runt stången på tunet är verkligen häftigt. Särskilt när musikanterna bara spelar för oss.

 

 

Trevlig midsommar önskar vi alla

torsdag, juni 20th, 2013

Midsommar GlösboMed den här glada dansbilden från midsommarstången i Glösbo önskar vi alla en glad och trevlig midsommarhelg. Glösbo Byförening är ett föredöme när det gäller att hålla ihop och ordna aktiviteter i en by. Antingen det är dags att städa hela byn eller fira storhelger som jul och midsommar, göra utflykter, ordna loppis mm så ställer man upp, ung som gammal. Häromkvällen restes majstången och då fanns ett 35-tal personer på plats när Bertil Olsson satte på sig dragspelet och klämde i med små grodorna. Sedan blev det läsk, kaffe och tårta som Isa och Irene hade ordnat. Inför midsommarhelgen hade också Rolf Nordlund målat busskuren vid gamla affären. Bra jobbat glösbobor! Foto:Gunnar Jonsson

Sommarlov för innebandyspelarna

måndag, juni 17th, 2013

DSC_1807_2

Gänget som träffas varje söndag och spelar innebandy i Rengsjöskolan har nu haft avslutning på IP. Dagen inleddes med barfotafotboll i duggregnet. Många jämna matcher genomfördes och bland deltagarna syntes gamla RSK-profiler som Emil Bergwall och Johan Jonsson. Även RSK-ordföranden Anders Olsson gjorde en och annan löpning efter bollen. Efter fotbollen sköts det innebandystraffar med blandat resultat och när prickskyttet med blåsrör inleddes började en tät trio utkristalliseras. Inför den avslutande sportquizzen ledde Daniel Edberg stort men Emil Bergwalls otroliga kunskaper om fotbolls VM 1986 gjorde att vinstmarginalen endast blev en poäng till Daniels fördel. Efter gemensam grillning och prisutdelning tog grabbarna ett välbehövligt sommarlov.

Lycka är att åka häst och vagn

måndag, juni 10th, 2013
Två gånger fick nordsvensken Tor med Katarina Rosén på kuskbocken traska till Västerby med lyckliga passagerare på vagnen.

Två gånger fick nordsvensken Tor med Katarina Rosén på kuskbocken traska till Västerby med lyckliga passagerare på vagnen.

Genom ett försommarfagert Rengsjö gick hästekipaget med idel glada passagerare denna måndagförmiddag.

Genom ett försommarfagert Rengsjö gick hästekipaget med idel glada passagerare denna måndagförmiddag.

 

Årets höjdpunkt för penisonärerna på Ringshög i Rengsjö är när Katarina Rosén från Flästa kommer med 19-åriga nordsvensken Tor och hämtar upp för den traditionella turen till Västerby hälsingegårdar. Det kvittar om man är över 90 eller rullstolsburen för på Katarinas flakvagn kommer alla som vill upp. Och för många är det här lyckan över allt annat. De har kanske inte åkt på det här sättet sedan barnsben och därför blir det en nostalgitripp utöver det vanliga. Det är Rengsjöprojektet som svarar för det populära arrangemanget och som blir en sorts final på vårterminens aktiviteter. Den här gången tog Västerby emot med strålande sol och därför kunde alla intaga fikat på planen utanför logen där Ingmarie Antonsson och hennes serveringsstab såg till att alla fick kaffe och macka. Anders Wigren underhöll som vanligt med sitt dragspel innan det var dags att återvända antingen till fots med gångstavarna eller på flakvagnen med Katarina.

Vid långborden utanför logen och i strålande solsken bänkade sig ett 60-tal glada pensionärer.  Det är häftigt att vara pensionär i Rengsjö en sådan här dag!

Vid långborden utanför logen och i strålande solsken bänkade sig ett 60-tal glada pensionärer. Det är häftigt att vara pensionär i Rengsjö , särskilt en sådan här dag!

Vem får årets Rengsjöhare?

måndag, juni 10th, 2013

Det är snart dags att utse mottagare av årets Rengsjöhare och nu vill juryn få in förslag på tänkbara kandidater. Vem tycker du ska få denna belöning som nu delats ut i många år. Man får Rengsjöharen för att man gjort något bra för Rengsjö. Priset är en hare i trä och som tillverkas av träslöjdaren Gunnar Olsson och som delas ut på Rengsjöfesten i Västerby varje sommar. Hittills har mer än 25 rengsjöbor mottagit haren för sina förtjänstfulla insatser. Har du något förslag på mottagare av priset så hör av dig till antingen Gunnar Jonsson eller Göran Bratt som båda sitter i juryn.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter