Arkiv, juli, 2013

Möte om campingens framtid

onsdag, juli 31st, 2013

Såhär ska det naturligtvis se ut på vår campingplats. Många och nöjda campare som vill komma tillbaka år efter år.

Såhär ska det naturligtvis se ut på vår campingplats. Många och nöjda campare som vill komma tillbaka år efter år.

Problemet med störda campinggäster och motorburna ungdomar som vill ha någonstans att vara kommer att diskuteras på kommande styrelsemöte i Rengsjö Framtid. Det blir på måndag den 5 augusti kl 19 i campingstugan. Till mötet har också några av ungdomarna bjudits in för att de ska få berätta om hur de ser på saken och vad de vill. Bl a har de uttryckt önskemål om att få hjälp med ett nytt hopptorn vid Skidtjärnsbadet och någonstans att hålla till med sina moped och mc-körningar. De har visat full förståelse för att människor kan störas av motorbuller i centrum sent på kvällarna men säger att de inte vet var de ska vara eftersom de blir bortkörda överallt. Självklart måste den här frågan lösas så att både campare och våra egna ungdomar kan leva i samförstånd med varandra. Men som det nu är så har vår fina campingplats stått övergiven större delen av sommaren och i gästboken har campare klagat på att de störts av motorbuller nattetid och därför lämnat campingen. Rengsjö Framtid får nu stora problem med ekonomin för campingen när intäkterna uteblivit. Det påverkar även lönsamheten för vår lanthandel när camparna överger Rengsjö. Men för att få campare att stanna här så behövs det också mera att göra för dem. Ett bad intill Midnäspiren är ett av Rengsjö Framtids önskemål och ett förverkligande av en lekpark är nu nära förestående enligt löfte från kommunen.

Här ska Glösbo-tavlan ställas

torsdag, juli 18th, 2013

Fundamentgräv Glösbo

Nu är betongfundamenten till informationstavlan i Glösbo på plats på sitt nya ställe. Tavlan kommer att stå vid infarten till Rengsjö där pendelbilisterna brukar ställa sina bilar och där också en jordgubbskiosk finns sommartid. Det var Anders Westberg och Lars-Åke Åkerlund från Växbo som på kommunens uppdrag utförde grävningen. Sedan skall kommunens bygglag reparera tavlan och sätta den på plats när semestrarna är avslutade. Foto: Gunnar Jonsson

Mary-Ann fick Rengsjöharen

onsdag, juli 17th, 2013

Årets Rengsjöhare har tilldelats Mary-Ann Sörlin som med sitt företag Majas Café & Presenter lockar rekordmånga besökare till Rengsjö år efter år. Den fd Rättvikskullan har visat att hon är en driftig entreprenör som lyckats träffa rätt med sin affärsverksamhet. Sommartid drar hon dagligen mellan 250 och 350 besökare till sitt annorlunda café i fd Knektens gård där hon också bor med maken Tommy Nilsson. I år firar Majas tioårsjubileum och därför kom belöningen väldigt lägligt. – Jättekul att bli uppmärksammad för det man gör på hemmaplan, tycker Mary-Ann som fortsätter att bygga ut sitt företag. I år blir det en ny parkering med plats för 50 bilar och samtidigt ritar hon på ett nytt och större kök. – Där ska Rengsjöharen få en hedersplats, säger en glad och tacksam Mary-Ann Sörlin som tog emot utmärkelsen vid söndagens Rengsjöfest i Västerby.Det var 27:e gången som Rengsjö Hembygdsförening delade ut Rengsjöharen som introducerades av Gunnar Jonsson i Glösbo 1987.

Maja,Gunnar o haren

Mary-Ann Sörlin med sin Rengsjöhare tillsammans med dess tillverkare Gunnar Olsson. Foto: Gunnar Jonsson

Boka festkvällar i Rengsjö!

onsdag, juli 17th, 2013
Dags för nya lyskvällar i Rengsjö. Både vid Skidtjärn och som här vid Östersjön och ute på Midnäspiren. Foto: Allan Olsson

Dags för nya lyskvällar i Rengsjö. Både vid Skidtjärn och som här vid Östersjön och ute på Midnäspiren. Foto: Allan Olsson

Så är det snart dags för den tolfte lyskvällen vid Skidtjärn. Den infaller i år lördagen den 24 augusti och då tänds massor av marschaller runt vår vackra badsjö. Fast boende och stugägare bjuder till fest och eldarna tänds vid 21-tiden. För de som vill se eldarna och delta i festligheterna men inte har någon egen brygga så är badplatsen en lämplig plats att mötas på och där finns nu också en utegrill iordningställd. Vid Östersjön och i Sedwallsparken bjuder Rengsjö Framtid upp till lyskväll med surströmming helgen efter eller lördag den 31 augusti med start kl 18. Här måste man boka plats vid borden och suringfaten och det gör man hos Ingmarie Antonsson tel 24857. Dessutom vill vi påminna om en annan aktivitet under augusti och det är musikfestivalen Hem till byn som arrangeras för tredje året. Det evenemanget äger rum 16-17 augusti vid Västerby Hälsingegårdar. Så varmt välkomna till tre härliga augustihelger i vackra Rengsjö!

Klack-vandringen blev succé

tisdag, juli 16th, 2013
Genom underbara skogar och förbi blänkande tjärnar gick vandringen upp till toppen av Höleklack. Foto: Hannu Kiviranta

Genom underbara skogar och förbi blänkande tjärnar gick vandringen upp till toppen av Höleklack. Foto: Hannu Kiviranta

GreenYogas naturvandring från Övra vägen i Rengsjö och upp till toppen av Höleklack samlade 9 deltagare och blev en succéartad upplevelse för alla. Vandringen tog hela dagen och bjöd på många härliga stopp. Framförallt på hemvägen som gick på baksidan av berget och tillbaka via Hölesjön och Skidtjärn där det blev härliga bad på båda ställena. Färdledaren Hannu Kiviranta från GreenYoga tyckte också han att vandringen gav mersmak och har nu bestämt att göra om den lördag den 10 augusti. För den som vill hänga med är det bara att höra av sig till GreenYoga eller Hannu tel 070-7102556 eller epost: hannu@greenyoga.se

Nordanhölevägen byggs om i höst

måndag, juli 15th, 2013

Nu går anbudshandlingarna ut till olika entreprenörer som kan tänkas vara intresserade av att bygga om Nordanhölevägen. Någon gång i augusti räknar man med att bygget ska dra igång. Den gamla asfaltbeläggningen rivs upp och ersätts av en grusväg från infarten till Skidtjärnsbadet och fram till Norrgården i Nordanhöle. Flera fastighetsägare oroar sig nu för att man måste ta bort stora träd och staket längs vägen sedan vägföreningen uppmanat att det måste göras på en bredd av 2 m från den bakre diskeskanten. Men det gäller i första hand skogsägare och där man måste gräva ur ordentligt för att få vatten att rinna undan. – När det gäller privata tomter som gränsar till vägen får vi ta diskussioner med varje enskild fastighetsägare för att enas om vad som bör göras, säger Yngve Norgren, ordförande i vägföreningen. Målsättningen är att vägbygget ska kunna klaras av under hösten.

Camparna klagar på buslivet

måndag, juli 15th, 2013

Nu klagar camparna i Sedwallsparken på det nattliga buslivet som vissa ungdomar ägnar sig åt. Flera av camparna skriver i gästboken att de aldrig mer tänker övernatta i Rengsjö. Det här är ett allvarligt problem som snarast måste rättas till. Rengsjö Framtid har ju skapat campingplatsen för att locka besökare till Rengsjö och därmed få extra intäkter till lanthandeln och övriga affärsverksamheter då kan vi inte finna oss i att en del ungdomar saboterar detta genom att köra omkring i centrum med sina mopeder, motorcyklar och bilar. Även boende i centrum störs naturligtvis av detta och Rengsjö Framtid vädjar därför till alla föräldrar att försöka tala sina ungdomar tillrätta. Efter kl 22 bör det vara tyst och stilla i centrum så att de campinggäster som besöker Rengsjö får en positiv upplevelse av att vistas här. Ungdomarna får naturligtvis vistas i parken och ute på piren men de måste iaktta de regler som gäller. Varför inte hjälpa turisterna tillrätta istället genom att uppträda gästvänligt och tipsa om olika saker som man kan göra i Rengsjö.

Rengsjö- en pärla värd att besöka

lördag, juli 6th, 2013
Det här vattnet är faktiskt så rent att det också går att dricka.

Det här vattnet är faktiskt så rent att det också går att dricka.

Rengsjö har sommartid mycket att erbjuda sina besökare. Här finns numera en liten fin camping centralt vid Östersjöns strand och bara ett stenkast från lanthandel och restaurang. Majas café och presenter lockar hundratals besökare varje dag och i Västerby Hälsingegårdar får barnen sitt lystmäte varje tisdag och onsdag. Då är det lekar och jobb som på Gammelmormors Tid som blivit en succé. Ett av Hälsinglands renaste utomhusbad finns i Skidtjärn med vit sand och kristallklart vatten. Övernattningsmöjligheter erbjuder Ohlandersgården, Nygården och Kyrkvärdens gård – tre vackra Hälsingegårdar varav Ohlandersgården är ett prisbelönt STF-vandrarhem. Getost finns att köpa vid  Bojäntans fäbod och koost och ostkaka har också Västergårns Osteri. Berits Bod är en annan raritet för den som vill handla lokalproducerat. Så ta gärna en sväng in om Rengsjö och upplev genuina små Hälsingebyar i en fantastisk natur med många små sjöar där den aktiva fiskevårdsföreningen ser till att fritidsfiskaren får sitt lystmäte. Fiskekort köper man i Lötens lanthandel.

 

Skidtjärns kristallklara källvatten bjuder på ett av Hälsinglands renaste utomhusbad.

Skidtjärns kristallklara källvatten bjuder på ett av Hälsinglands renaste utomhusbad.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter