Arkiv, november, 2013

Trevlig advent önskar vi alla

lördag, november 30th, 2013

2013-11-30 003

Med den här stämningsfulla bilden från Midnäspiren vid Sedwallsparken vill vi önska alla en trevlig advent.Föreningen Rengsjö Framtid, som svarar för belysningen, vill att ljusen skall inspirera oss att jobba vidare för en fortsatt trygg och trivsam framtid i Rengsjö och samtidigt bjuda alla våra besökare ett vackert välkomnande. Vi kommer att ha belysningen tänd under hela december månad och hoppas att många vill hjälpa oss genom att skänka en slant till elkostnaden. En sparbössa för detta ändamål finns därför utplacerad i Lötens Handel. Om alla ställer upp med ett litet bidrag så blir insatsen större och då kan vi kanske också utöka ljusspelet ännu mer till kommande år. Foto: Bengt Larsson

Flera julmarknader lockar i Rengsjö

fredag, november 29th, 2013

Nu till helgen, första advent, finns det all anledning att styra kosan till Rengsjö. Det finns två julmarknader att besöka. Dels Glösbo Möblers som på lördag bjuder på sin traditionella julmarknad med hantverkare, hembakt bröd, glögg och kolbulleförsäljning. Den andra marknaden öppnar upp både lördag och söndag i Kyrkvärdens Gård som ligger vid foten av Bullerberget. Där har ägaren Carola Sundström dukat upp till 5-årsjubileum med hemslöjd, loppis och café i den anrika hälsingegården. Det finns också möjlighet att titta på gårdens djur som är bl a får och hästar. Lötens lanthandel med bageri har öppet som vanligt både lördag och söndag liksom Majas Café och Presenter och Ringshögs restaurang som också serverar julbord på lördagkväll.

Helgen därpå, andra advent, slår Västerby Hälsingegårdar upp portarna för sin traditionella julmarknad, som i år är något mindre än tidigare, med öppettider kl11-15 båda dagarna.

Många gav butiken sitt stöd

torsdag, november 28th, 2013

DSCN0819

Det blev fullsatt på Ringshög när Rengsjö Framtid kallade till stormöte om Lötens Handel. Och det kom fram många idéer under kvällens grupparbeten- förslag på hur Lilian och hennes medarbetare ska utveckla affären och dra till sig nya kunder. – Själv var Lilian imponerad av allt stöd som visas henne och tyckte det var jättehäftigt med alla idéer som hon nu kan ta tag i. Länsstyrelsens två representanter, när det gäller rådgivning till lanthandeln, fanns också på plats och kunde berätta att regeringen nu tar in också glesbygdsbutikerna i satsningen på Matlandet Sverige. Rengsjö Framtid kommer att bearbeta de förslag som kom fram tillsammans med Lilian Edström så vi kan säkert vänta oss en del nysatsningar framöver. Lilians bageri drar redan nya kunder till butiken. Hon har också avvecklat ägandet i Bollehallen och kommer nu att satsa helhjärtat på sin verksamhet i Rengsjö och redan på söndag presenterar hon en annorlunda nyhet. – Då kommer min mamma och spelar dragspel i butiken. Kom och lyssna för hon älskar att spela inför publik, berättade Lilian som understryker att hon trots allt är optimistisk när det gäller framtiden för Lötens Handel.

– Jag tror på Rengsjöborna och jag trivs med det här jobbet, säger hon. I kvitto-lotteriet som det var dragning på vann Laila Larsson och Birgitta Forsman var sitt presentkort på Lötens Handel.

Lilian Edström fick en hel vägg med förslag på åtgärder som kan locka fler att handla i Lötens Handel.

Lilian Edström fick en hel vägg med förslag på åtgärder som kan locka fler att handla i Lötens Handel.

Varning för inbrottstjuvar!

torsdag, november 28th, 2013

Natten till torsdagen har tjuvar brutit sig in i minst två fritidshus vid Skidtjärn och stulit olika saker.De har gått in genom uppbrutna fönster. En vit pickup iakttogs vid midnatt stående vid badplatsen och kan troligtvis sättas i samband med inbrottet. Det finns därför all anledning att varna stugägare som nu bör se till sina hus för säkert har tjuvarna slagit till på flera platser.  Det gäller också att vi alla skärper uppmärksamheten på främmande bilar och personer som dyker upp här. Den här årstiden , i skydd av mörkret och när fritidshus står obebodda, är inbrottstjuvarnas drömscenario. Det är heller ingen snö som kan hindra eller förråda dem. Ostörda kan de härja fritt och tillgripa olika värdesaker. Om ni upptäcker att er stuga utsatts för inbrott så ska ni omedelbart göra polisanmälan.En av fastighetsägarna vid Skidtjärn hade varit i sitt hus och jobbat till sent på onsdagen så därför vet man att inbrotten har ägt rum någon gång under natten. Polisanmälan är gjord.

Glöm inte stormötet om affären

onsdag, november 27th, 2013

Ska vi ha affären kvar och kämpa för det eller ska marknadskrafterna få vinna? Ska vi kanske ta över affärsfastigheten själva eller rent av bygga nytt? Frågorna är många och svaret kanske kommer på torsdagens stormöte om lanthandeln i Rengsjö. Då är det också dragning på affärens lotteri så ta med inköpskvitton. Kl 19 ses vi så många som möjligt på Ringshög och säger vad vi tycker om Lötens framtid. Rengsjö Framtid bjuder på fika och presenterar resultatet av den enkät som gjorts när det gäller våra inköpsvanor.

Rengsjöprojektet slut men arbetet fortsätter

tisdag, november 26th, 2013

Rengsjöprojektet är nu slut efter tre år och det var en vemodsfylld och rörd projektledare Riina Mast som avtackades på måndagen efter den sedvanliga stavgångsrundan och sittgympan på Ringshög. Socialchefen Tommy Stokka höll tal. Primärvårdschefen Gunilla Rundberg likaså. Och båda var full av beundran över det engagemang som rengsjöborna visat i detta hälsovårdsprojekt. – Rengsjöprojektet har lyckats sätta den här platsen på Sverigekartan för överallt dit man kommer nu så har man hört talas om de lyckade resultat som ni uppnått här, sa Tommy Stokka. Men han sa också att det skapat problem för honom personligen för nu kräver man i andra delar av kommunen att få arbeta likadant men det är inte säkert att man kan mobilisera samma engagemang som här i Rengsjö. Och det måste man göra för att lyckas, sa han bl a. I Rengsjö har frivilliga från olika föreningar ingått i en särskild arbetsgrupp tillsammans med professionella vårdmänniskor. De belönades nu med kommunens tovade tranor. Även om projektet nu är slut så kommer arbetet att fortsätta som hittills men utan det ekonomiska tillskott som projektet medfört.

Riina Mast som varit projektledare avtackades av primärvårdschefen Gunilla Rundberg när Rengsjöprojektet avslutades på måndagen. Foto: Allan Olsson

Riina Mast som varit projektledare avtackades av primärvårdschefen Gunilla Rundberg när Rengsjöprojektet avslutades på måndagen. Foto: Allan Olsson

 

Tänk till före skridskoturen

måndag, november 25th, 2013

Isarna har lagt sig på de flesta sjöar och lockar just nu med vidunderlig skridskois. Is som ännu inte hunnit frysa och bli tillräckligt tjock på alla ställen. Därför kan det vara sin plats att kopiera Livräddningssällskapets lista på ISVETT:

* Var aldrig ensam på isen.

* Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen.

* Prova alltid isen med en ispik om du är osäker.

* Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 cm tjock.

* Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.

* Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund,och vindbrunn.

* Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen.

* Ha alltid något mellan dig och den nödställde, ”den förlängda armen”.

* Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.

 

Mat och shoppingrunda i Rengsjö

måndag, november 25th, 2013

Den här veckan har Lötens Handel kampanj på vissa produkter. Lördag och söndag är det dessutom nedsatta priser på både bensin och diesel. Glösbo Möbler har dukat upp massor av heminredningsprylar. Majas Café & Presenter lockar både med prylar och förtäring. Det finns ostar och annat gott i Västergårns osteri och Bojäntans fäbod. Hos Monicas Mat beställer man catering eller handlar goda matlådor.Likadant i Ringshögs restaurang som liksom de övriga har öppet dagligen och på lördagkväll erbjuder julbord för det fasila priset 220 kr. Men då måste man beställa innan. Tipset är alltså att göra en ordentlig julköprunda i vackra Rengsjö som andra advent också lockar med traditionell julmarknad i Västerby Hälsingegårdar där självaste tomten kurar någonstans bland de gamla byggnaderna.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter