Arkiv, september, 2014

Mördarens kvarlevor hittades

måndag, september 22nd, 2014
På måndagen grävdes graven upp med hjälp av grävmaskin och folk från länsstyrelsen och länsmuseet bl a. Foto: Mikael Edström

På måndagen grävdes graven upp med hjälp av grävmaskin och folk från länsstyrelsen och länsmuseet bl a. Foto: Mikael Edström

Den 10 maj 1832 ägde den sista avrättningen rum i Rengsjö och offret begravdes på avrättningsplatsen på gränsen mellan Rengsjö och Bollnäs. På måndagen samlades i all hemlighet anhöriga till den avrättade, arkeologer från länsmuseet och representanter från länsstyrelsen, hembygdsföreningen, kyrkan och markägare på den historiska platsen för att gräva och se om man kunde hitta kvarlevorna efter den avrättade personen som var bonden Anders Olsson från Österböle. Markägaren och Skanska vill nämligen utöka stenbrottet som ligger alldeles intill gravplatsen och därför har man begärt att kvarlevorna skall flyttas. Vid grävningarna hittades mycket riktigt benrester och delar av den avrättades kläder. Det placerades i en kista som senare skall gravsättas på Rengsjö kyrkogård. På så sätt kommer Anders Olsson att till slut, efter 182 år, hamna i vigd jord. Anders Olsson fick sitt dödsstraff för att han hade slagit ihjäl kolaren Jon Persson från Voxna natten mellan den 10 och 11 juli 1831 då denne var på hemväg med häst och vagn från Söderhamn. I Österböle rastade han och gjorde upp eld. Anders Olsson trodde att kolaren tänt eld på hans linskäkt och i berusat tillstånd överföll han voxnabon och slog ned honom med en träpåk. Jon Persson avled av skadorna dagen därpå och Anders Olsson dömdes så småningom till döden genom avrättning. Markägaren har nu sökt länsstyrelsens tillstånd att flytta graven och kvarlevorna så att stenbrottet kan utökas på det område där graven och avrättningsplatsen har legat. Något som länsstyrelsen gett klartecken till under förutsättning att kvarlevorna flyttas och att den historiska platsen dokumenteras.

Förre rengsjöbon Tommy Gunnarsson gjorde korset som utmärkt gravplatsen för många år sedan. I förra veckan besökte han platsen sedan han hört att graven var hotad av stenbrottets utvidgning.

Förre rengsjöbon Tommy Gunnarsson gjorde korset som utmärkt gravplatsen för många år sedan. I förra veckan besökte han platsen sedan han hört att graven var hotad av stenbrottets utvidgning.

Stenbrottet ovanför Yxbo ligger nu bara ett 20-tal meter från gravplatsen och för att kunna utökas ytterligare måste gravplatsen flyttas.

Det gigantiska stenbrottet ovanför Yxbo ligger nu bara ett 20-tal meter från gravplatsen och för att kunna utökas ytterligare måste gravplatsen flyttas.

Höstmarknaden i Rengsjö växer

måndag, september 22nd, 2014

Höstmarknaden på Ringshög växer och det är framförallt matdelen som lockar besökarna. I år var ett 15-tal försäljare på plats när portarna öppnades på måndag förmiddag. Två av försäljarna var Inga-Lena Åkesson och Ingeborg Hellberg från Bollnäs. De två väninnorna har odlat grönsaker tillsammans i Stocksäter i 30 år. Från början var det för att trygga de stora familjernas matförsörjning och eftersom Ingeborg är vegetarian så blev det olika rotsaker och kålväxter som de satsade på. Numera ger odlingen ett överskott och då åker de gärna ut och säljer av sina produkter. – Odlingen har svetsat oss samman och gett oss båda ett rikare liv, säger Ingeborg. Intäkterna räcker för att köpa fröer och sköta om marken och det räcker för de båda. De tycker att det är så roligt när folk gillar deras ekologiska produkter och Rengsjö var i det fallet inget undantag. Gun-Britt Lindblom i Rengsjöprojektets måndagsgrupp, som tillsammans med Rengsjö Framtid arrangerade marknaden, var mycket imponerad av uppslutningen och menade att den måste fortsätta. -Till nästa år tycker jag att alla föreningar i Rengsjö och Växbo ska hjälpas åt så att marknaden blir en angelägenhet för hela den här bygden. Det här är ju inte bara något för de boende på Ringshög, menade hon.

Inga-Lena och Ingeborg hade gott om kunder i sitt grönsaksstånd. Här är det Sigfrid Larsson med sambon Marianne som handlar.

Inga-Lena och Ingeborg hade gott om kunder i sitt grönsaksstånd. Här är det Sigfrid Larsson med sambon Marianne som handlar.

 

Glöm inte höstmarknaden

söndag, september 21st, 2014

Mathantverk, slöjd, konst, grönsaker och en hel del annat utlovas på höstmarknaden som arrangeras på Ringshög under måndagen den 22 september kl 10-14. Dit är alla välkomna för att handla, provsmaka eller bara bevittna allt som saluförs. Det är Rengsjöprojektets måndagsgrupp som tillsammans med Rengsjö Framtid står för arrangemanget. Ingen stor marknad men en trevlig händelse som understryker att det nu har blivit höst och att grönsakerna ska upp ur jorden, det ska syltas och saftas osv. För den intresserade så kan vi samtidigt passa på att göra reklam för den lunch som serveras i Ringshögs restaurang. Det är Rengsjöstuv med rödbetor dagen till ära eller om man så vill ugnsomelett med bacon och stuvad spenat. Passa på att göra ett besök. Vid dåligt väder hålls hela marknaden inomhus.

Dags att ta upp båten

lördag, september 20th, 2014

Nu är hösten här på allvar och då är det dags att dra upp båten och lägga marinan vid Östersjön i vinteridé. Lördag den 27 september kl 9.00 ska alla båtägare samlas i Sedwallsparken och tillsammans se till att båtarna kommer upp. Har ni några frågor om detta så går det bra att kontakta Ingvar Ingeroth.

Miljonregn över Rengsjö

tisdag, september 16th, 2014
Glad miljonvinnare är Marianne Mårtensson i Östra Höle.

Glad miljonvinnare är Marianne Mårtensson i Östra Höle.

Inte mindre än 159 vinnare i Rengsjö får dela på 5,6 miljoner när postnumret 82198 fick storslam i Postkodlotteriet. En av miljonvinnarna är Marianne Mårtensson i Östra Höle och hon fick sitt livs gladaste överraskning på måndagskvällen när ett tv-team från TV 4 dök upp och ville baka med henne. Istället för att göra bullar på den guldfärgade bakplåten så fick Marianne veta att hon vunnit sammanlagt en miljon och 20 000 kr på en av sina två postkodlotter. – Jag vaknade flera gånger i natt och trodde att jag bara drömt, säger hon och skrattar. Nu vill hon passa på att resa men vad hon ska göra mera med pengarna det vet hon inte. – Jag har bara fått småvinster tidigare. Det här var något som  jag inte kunde tro att skulle hända mej, säger hon. En annan miljonvinnare i Rengsjö är Margit Regnö i Överbo som tog hem 1,2 miljoner kronor. På lördag får vi se alla glada vinnarna i TV. Det är andra gången som Postkodlotteriet hittar till Rengsjö med sina vinster. Förra gången vann många på ortens andra postnummer. Grattis säger vi till alla som hade en sådan tumme med fru Fortuna.

Så röstade man i Rengsjö

söndag, september 14th, 2014

Sverigedemokraterna gjorde ett rekordval i Rengsjö och kom upp i hela 18,8 procent i riksdagsvalet. Däremot sjönk siffran till 10,6 procent i kommunvalet. Största parti blev socialdemokraterna med 35 procent i riksdagsvalet och 26,6 procent i kommunvalet. Där lyckades Bollnäspartiet få ihop 18,5 procent av rösterna. Lite mer än centerpartiet som noterades för 17.9. Något lägre 16,2 i riksdagsvalet för centern. Så här gick valet i övrigt för de olika partierna(riksdagsvalet först och kommunvalet inom parentes): V 6,0 (6,1), MP 2,5 (3,1), KD 2,3 (4,2), Fp 2,0(1,8), M 14,5 (8,9), Fi 2,5 (0), Sjukvårdspartiet 2,3 procent i kommunvalet. När detta skrevs var landstingsvalet fortfarande inte räknat.Valdeltagandet i Rengsjö betecknades som större än tidigare.

Infotavlan behöver nytt tegeltak

lördag, september 13th, 2014

Informationstavlan i Glössbo , som efter sju sorger och åtta bedrövelser äntligen kommit på plats, saknar tegeltak. Orsaken är att det bara återstår 24 takpannor. Resten är förstörda. Så finns det någon eller några duktiga hantverkare som har tegelpannor och kan lägga på dom på taket så blir det stort jubel i Rengsjö Framtid. Vi har tvättat tavlan och bytt till nya texter och kartor samt målat den främre vindskivan så att taket fått ett smidigare utseende. Men nu behövs ett helt tegeltak och det måste vara på plats före vintern. Har du tegelpannor, som de på bilden, och möjlighet att lägga på dem på taket så hör av dej till Göran Bernstål tel 070-6948732 eller epost: goran@bernstal.se.

Det är sådana här tegelpannor som saknas för att vi ska kunna täcka taket.

Det är sådana här tegelpannor som saknas för att vi ska kunna täcka taket.

Med hjälp av Kjell Nilsson och Anders Olsson från Ängbo Skog & Trähantering lyftes den tunga informationstavlan på plats för några veckor sedan. Nu återstår att få ordning på taket och det behölver Rengsjö Framtid hjälp med. Foto: Gunnar Jonsson

Med hjälp av Kjell Nilsson och Anders Olsson från Ängbo Skog & Trähantering lyftes den tunga informationstavlan på plats för några veckor sedan. Nu återstår att få ordning på taket och det behöver Rengsjö Framtid hjälp med. Foto: Gunnar Jonsson

Nytt avslöjande av Rengsjöjournalist

fredag, september 12th, 2014

Han fick förre försvarsministern Sten Tolgfors(m) att avgå i samband med avslöjandet av den saudiarabiska vapenfabriken. Nu kommer Dagens Eko-journalisten Bo-Göran Bodin, uppväxt i Rengsjö, med ett nytt sensationellt avslöjande i valets elfte timme. Han och kollegan Daniel Öhlander presenterade idag nyheten att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är att betrakta som spelmissbrukare. Jimmie Åkessons flitiga spelande på olika kasinon klassas av en spelpsykolog som ett klart missbruk och att vederbörande bör söka hjälp för sitt spelberoende. Jimmie Åkesson har vid vissa tillfällen spelat bort så mycket som 50 000 kr på en enda kväll. Själv säger han att avslöjandet blivit ”en väckarklocka”. Vad nyheten kommer att få för betydelse så här strax före valet är svårt att säga men klart är att avslöjandet måste bli besvärande för en toppolitiker av Åkessons kaliber. Bo-Göran Bodin och Daniel Öhlander har lyckats komma över utdrag av Jimmie Åkessons privata bankkort där omfattningen av hans penningspelande klart framgår.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter