Arkiv, oktober, 2014

Infotavlan får belysning

onsdag, oktober 29th, 2014

Hoppsan! Kommunen har vaknat till liv igen när det gäller informationstavlan i Glössbo och erbjuder sig nu att bekosta belysning på tavlan. Ett erbjudande som vi naturligtvis med glädje tar emot. En elfirma ska nu lägga ned en jordkabel från tavlan och till närmaste gatubelysning och det ska tydligen göras redan nu före vintern. Därmed får Glössbo en vacker ljuspunkt extra i vintermörkret och besökare till olika platser i Rengsjö kan hitta rätt även på kvällstid.

Rosel tog sig runt på Gotland

söndag, oktober 26th, 2014
Mona Holm och Rosel Tjäder klara för start i världens största endurotävling.

Mona Holm och Rosel Tjäder klara för start i världens största endurotävling.

Trots mycket strul före så lyckades Rosel Tjäder från Rengsjö med sin målsättning att ta sig runt ett varv i världens största och tuffaste endurotävling, Gotland Grand National på lördagen. Kompisen Mona Holm kraschade däremot tidigt i loppet och slog i huvudet och valde därför att bryta. Totalt var det tre rengsjöbor som deltog i tävlingen. Den tredje var Ola Ljung som klarade av fyra varv. – Jag hade gärna kört ett varv till men hade ryggproblem sedan tidigare och valde därför att avbryta efter ett varv. Men det var jättekul och jag kommer att ställa upp här igen, berättar en nöjd men mörbultad Rosel från hotellrummet där hon och Mona vilar ut, båda med nackvärk. Den motorcykel hon fått låna till tävlingen havererade veckan före tävlingen. Hon fick då låna en annan men den hann hon bara åka en gång på före tävlingen. Totalt hann hon bara träningsköra tio gånger före tävlingen så med tanke på detta var det en prestation att ta sig runt bland de drygt 2.000 åkarna. – Jag hade förberett mej på att det skulle vara värre. Därför blev det en väldigt positiv upplevelse, menar Rosel. Vann i herrklassen gjorde fransmannen Renet för fjärde året i följd. Damklassen vanns av Frida Östlund från Dala Järna MK.

Begravs 182 år efter sin död

fredag, oktober 24th, 2014
Kyrkoherde Lena Vängmark  såg till att bonden Anders Olsson kom i vigd jord 182 år efter sin avrättning. I bakgrunden flera av hans nutida ättlingar.

Kyrkoherde Lena Wängmark såg till att bonden Anders Olsson kom i vigd jord 182 år efter sin avrättning. I bakgrunden flera av hans nutida ättlingar.

En annorlunda begravning genomfördes på fredagen i Rengsjö då kvarlevorna efter bonden Anders Olsson, som avrättades för 182 år sedan, kom i vigd jord på Rengsjö kyrkogård. Anders Olsson dömdes till döden för mord och avrättades vid sockenrån mot Bollnäs i maj 1832 men fick då inte begravas på sedvanligt sätt utan grävdes helt enkelt ned på avrättningsplatsen. Nu har kvarlevorna grävts upp och under en stillsam men märklig begravningsakt på Rengsjö kyrkogård sänktes den lilla vita kistan ned i graven. Flera av Anders Olssons sentida ättlingar fanns på plats för att deltaga i ceremonin och även om tiden har gått så gjorde historiens återupprepning att många var berörda av stundens allvar. Några av släktingarna tände ljus och lade ned blommor för att hedra den avlidnes minne och Lena Wängmark konstaterade att det som hände i Rengsjö för 182 år sedan var en mycket tragisk historia som säkerligen berörde stora delar av socknen. Kyrkogårdsförvaltningen kommer i fortsättningen att vårda graven och sätta upp ett mindre kors med en enkel inskription.

Kistan med kvarlevorna efter Anders Olsson sänks ned i graven på Rengsjö kyrkogård. En tragisk händelse får ett slut efter 182 år av en hel bygds smärtsamma upplevelse.

Kistan med kvarlevorna efter Anders Olsson sänks ned i graven på Rengsjö kyrkogård. En tragisk händelse får ett slut efter 182 år av en hel bygds smärtsamma upplevelse.

Linskäkten renoveras efter 43 år

fredag, oktober 24th, 2014
Här skrähuggs timmer som ska ersätta ruttna stockar i linskäkten vid Grissjöbäcken. Urban Larsson och Lars Sahlin håller i yxorna. Foto: Ragnar Jonsson

Här skrähuggs timmer som ska ersätta ruttna stockar i linskäkten vid Grissjöbäcken. Urban Larsson och Lars Sahlin håller i yxorna. Foto: Ragnar Jonsson

 

Förra gången som hembygdsföreningens linskäkt vid Grissjöbäcken renoverades var 1971 och då var det arbetare vid Midnäsfabriken som hjälpte till att få fart på den gamla anläggningen. Nu är det dags igen sedan hembygdsföreningen fått pengar av länsstyrelsen för arbetet. Linskäkten anses vara en av de bäst bevarade i det här området men var nu i stort behov av att rustas för att inte förstöras helt. Arbetet görs utomhus i Västerby där ett antal frivilliga i föreningen hjälps åt att göra iordning nya stockar. De ska sedan forslas till bäcken där renoveringsarbetet kommer att fortsätta så länge vädret är gynnsamt.Målsättningen är att återställa linskäkten i ursprungligt skick.

RSK startar andralag nästa år

tisdag, oktober 21st, 2014

För att många duktiga ungdomar ska få mera speltid startar RSK nästa år ett andra lag som kommer att spela i div 7. Laget kommer också att innehålla några äldre spelare. Det är några år sedan Rengsjö hade ett B-lag. Det var under perioden då man samarbetade med Arbrå. Men nu är det alltså dags igen och liksom tidigare kommer både a- och b-trupperna att träna tillsammans. Vem som blir ny tränare är ännu inte klart eftersom den tillfrågade begärt förlängd betänketid. Just nu är det stor oro i RSK-lägret sedan Bollnäs -nykomlingar i div 3 – informerat om att man vill prata med minst sju spelare i RSK:s div 3 -lag. Det ryktas också om att flera av spelarna erbjudits pengar om de går över till Bollnäs. Något som väckt extra ilska i RSK.

Nu får grabbarna se upp i älgskogen

torsdag, oktober 16th, 2014
Anna-Karin Ivarsson med sin nionde älg.

Anna-Karin Ivarsson med sin nionde älg.

Av fem tjejer i Rengsjös södra jaktlag har tre lyckats fälla var sin älg hittills under den första jaktveckan. När Anna-Karin Ivarsson på torsdagen sköt en liten älgkalv som knappast överlevt vintern så var det hennes nionde älg sedan hon började 1999. Redan första året blev det en 18-taggare – en bedrift som gav eko i tidningar och TV. Vid det här laget är hon en rutinerad älgskytt med sammanlagt tre tjurar och sex kalvar. Så grabbarna i älgskogen får se upp nu när kvinnorna kommer på bred front. Men enligt tjejerna klarar dom det ganska bra. – Dom tycker att det bara är roligt, svarar en diplomatisk Anna-Karin som kommer från en engagerad jägarfamilj i Rengsjö.

En 76-åring fortfarande på topp

torsdag, oktober 16th, 2014
Yngve Dagh på toppen av infotavlan i Glössbo.

Yngve Dagh på toppen av infotavlan i Glössbo.

 

Nu är den äntligen klar- informationstavlan i Glössbo- och den slutliga takningen ombesörjde pensionerade plåtslagaren Yngve Dagh som trots sina 76 år fortfarande galant klättrar omkring på tak. Det tidigare takteglet är nu utbytt till tegelprofilerad plåt för att minska på vikten av det bastanta taket. Tavlan välkomnar både till Rengsjö och Bollnäs med bilder och kartor men trots kommunens löfte om hjälp att reparera och få upp tavlan har ideella krafter fått göra det mesta jobbet. Men nu är den i alla fall klar efter sju sorger och åtta bedrövelser och välkomnar till Rengsjö som har mycket att erbjuda sina besökare. Här finns allt från lanthandel med bageri,  café & presentbutik, restaurang och bensinmack, camping, Hälsingegårdar, vandrarhem, fantastiska fiskevatten, bra skola, utbyggt fibernät för att nu nämna något.

Meddela vinteraktiviteterna

söndag, oktober 12th, 2014

Nu är det dags att lägga in höstens och vinterns olika aktiviteter på hemsidans kalender. Föreningar, företag och andra som har evenemang klara kan kontakta hemsidans redaktör så lägger vi in det månad för månad. Skicka uppgifterna med datum och tider till goran@bernstal.se eller ring på tel 070-6948732 så snart tiderna är klara. Det är viktigt att vi hela tiden talar om vad som händer i Rengsjö.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter