Arkiv, februari, 2015

Språkcafé för flyktingar i Glössbo

fredag, februari 27th, 2015

Svenska kyrkan har nu tagit initiativet till ett språkcafé för de flyktingar som finns på Glössbogården. Caféet förläggs till nystartade GlösBoLagret som övertagit tidigare Glösbo Möbler och börjar onsdag 11 mars kl 13-15. Det har visat sig att intresset för detta är mycket stort hos de syriska och eritrianska flyktingar som finns på asylboendet i Glössbo. De har nämligen inget att göra om dagarna och blir därför mest sittande helt overksamma i väntan på besked om uppehållstillstånd. Denna väntan är mycket frustrerande och därför hoppas man mycket på språk caféet dit också ortsbor är välkomna för att hjälpa till och sprida kunskaper i svenska. Flyktingarna vill inget hellre än komma i kontakt med ortsbor och på så sätt påskynda integrationen. Rengsjö Framtid ser också positivt på att kontakter skapas mellan flyktingar och ortsbor. Några har redan den kontakten som visat sig mycket betydelsefull för båda parter. Man får helt enkelt vänner för livet som kan hjälpa varandra på olika sätt.

Syriska flyktingen Tarek Al Khatib har blivit som en familjemedlem hos Eva och Göran Bernstål. Här hjälper han Eva med en trasig tvättmaskin eftersom han är utbildad servicetekniker.

Syriska flyktingen Tarek Al Khatib har blivit som en familjemedlem hos Eva och Göran Bernstål. Här hjälper han Eva med en trasig tvättmaskin eftersom han är utbildad servicetekniker.

Marknad och konstrunda i pingsthelgen

måndag, februari 23rd, 2015
RSK:s sponsorslopp infaller i år på Hardreve lördag den 23 maj.

RSK:s sponsorslopp infaller i år på Hardreve lördag den 23 maj.

 

I pingsthelgen, lördag och söndag den 23 och 24 maj, är det dags för nästa stora publika evenemang i Rengsjö. Då arrangeras den tradionella vårmarknaden Hardreve på lördagen med massor av marknadsstånd, sportklubbens inkomstbringande sponsorslopp, försäljning av lokala matvaror och hantverk, underhållning mm. Dagen därpå, nämligen pingstdagen, arrangeras på nytt fjolårets publiksuccé konst och hantverksrundan då besökarna åker runt till olika ateljéer och studerar utbudet. Det här beslutades vid Rengsjö Framtids styrelsemöte på måndagskvällen då föreningen också bestämde att årsmötet kommer att äga rum måndag den 20 april kl 19 på Ringshög. På måndagskvällen släcktes också julbelysningen vid grillstugan och fiskepiren. Totalt hade givmilda rengsjöbor skänkt 1400 kr för den extra elkostnaden som belysningen innebär. Ekonomin för föreningen är i nuläget hårt ansträngd och därför kommer man att skicka ut ett nyhetsblad till alla hushåll med inbetalningskort för att få in flera medlemsavgifter. Totalt finns i dagsläget ca 36.000 kr i kassan men bara årskostnaden för campingstugan är 27.000 kr och en betungande utgift för Rengsjö Framtid. En extra satsning på att få fler gäster till campingen kommer därför att göras före sommaren. Bl a ska välkomstskyltar sättas upp vid riks-50, både i Glössbo och Mössla, där privata husägare lovat plats på väl synliga laduväggar.

Glöm inte lyssna till Markus idag

söndag, februari 22nd, 2015

Idag söndag lär det bli fullsatt i Rengsjö kyrka när ortens stora sångfågel, operatenoren Markus Pettersson, gästspelar och medverkar i det nya uppförandet av Rengsjömässan ” Så och på jorden….”. Två sånger har specialskrivits och komponerats för Markus som sjunger tillsammans med Rengsjö kyrkokör. Mässan börjar kl 17.

200 skotrar mötte upp på träffen

lördag, februari 21st, 2015
En mäktig syn när 200 skoteråkare mötte upp till den årliga träffen i Rengsjö.

En mäktig syn när 200 skoteråkare mötte upp till den årliga träffen i Rengsjö.

 

Trots konkurrens med TV-sänd skidåkning och ett ihållande töväder kom hundratals skoteråkare till den årliga skoterträffen i Rengsjö. Den här gången flyttades den i sista stund från snöslask och blankis på Östersjön till åkern mellan RSK-lokalen och kyrkogården. Arrangerande Rengsjö skoterklubb hade också lyckats få dit polisen för att visa upp sig och kolla körkort och nykterhet på skoterförarna. Även polishelikoptern hade planerat komma dit men fick i sista stund dirigeras om till VM i Falun för att få ordning på publikrusningen dit. En onykter skoterförare blev resultatet när polisen lät utföra sina alkoholtester. Skoterklubbens medlemmar jobbade för högtryck och försäljning av korv, hamburgare och kolbullar gick strålande. På kvällen hade rekordmånga, 147 personer, anmält sig till afterskoterfesten i RSK-lokalen och en belåten Patrik Nilsson, ordförande i klubben, konstaterade att det blir en fortsättning också nästa år med femårsjubileum och någonting alldeles extra på programmet.

Försäljningen av korv, hamburgare och kolbullar inbringade en ordentlig påfyllning i skoterklubbens kassa.

Försäljningen av korv, hamburgare och kolbullar inbringade en ordentlig påfyllning i skoterklubbens kassa.

Den nya mötesplatsen mellan RSK-lokalen och kyrkogården fungerade över förväntan och kan tänkas bli den plats klubben väljer också i fortsättningen.

Den nya mötesplatsen mellan RSK-lokalen och kyrkogården fungerade över förväntan och kan tänkas bli den plats klubben väljer också i fortsättningen.

Byamejeri startar i Rengsjö

fredag, februari 20th, 2015
Det här mobila mejeriet invigdes i Rengsjö förra sommaren. Nu återkommer det för att producera ost från orten.

Det här mobila mejeriet invigdes i Rengsjö förra sommaren. Nu återkommer det för att producera ost från orten.

 

Det finns nu långt framskridna planer på att starta ett byamejeri i Rengsjö och det redan till den här sommaren. Flera intressenter planerar att gå samman och tillverka ost i det mobila mejeri som föreningen Matvärden tagit fram och som invigdes på förra årets Hardreve-marknad i Rengsjö. Mejerivagnen, som är fullt utrustad för osttillverkning, står nu i Färila men ska snart flyttas till Rengsjö där den kommer att placeras i anslutning till campingstugan och Lötens Handel. Det är Eva Bernstål i Rengsjö och Gill Simpson i Överbo som ansökt om och fått löfte att hyra mejerivagnen. De har i sin tur kontakt med några andra intressenter som också kan tänka sig att vara med i det här försöksprojektet. Men det finns även plats för flera intresserade. Mejeriet kommer att bli ett betydelsefullt komplement till det bageri som redan finns i Lötens Handel och nu hoppas man att detta ska locka fler besökare både till affären och campingen i centrala Rengsjö. Skulle det här försöket med mobila mejeriet slå väl ut är tanken att sedan bygga ett stationärt mejeri kompletterat med ett café. Försäljningen av de ostar som tillverkas i Rengsjö kommer att ske i den närbelägna affären och andra försäljningsställen i närområdet.

Några av intressenterna  bakom mejeriet i Rengsjö. Fr v Eva Bernstål, Jill Simsson, Carin och Jenny Bratt.

Några av intressenterna bakom mejeriet i Rengsjö är mjölkbönder och ungdomar. Fr v Eva Bernstål, Jill Simsson, Carin och Jenny Bratt.

Dags för ny skoterträff

onsdag, februari 18th, 2015
På lördag är det åter dags för Rengsjös stora skoterträff och då får man provköra de senaste modellerna.

På skoter mot solen. På lördag är det åter dags för Rengsjös stora skoterträff och då får man provköra de senaste modellerna på Östersjöns vita vidder. Foto: Daniel Bernstål

 

På lördag är det återigen dags för Rengsjös stora och populära skoterträff på Östersjöns is. Mellan kl 10 och 14 väntas det bli liv och rörelse vid grillstugan då skoteråkare från alla håll strålar samman för att provköra nya maskiner, prata skoter och käka hamburgare. Det här är en träff som Rengsjö skoterklubb arrangerar för femte året i följd och den blir bara större och större för varje gång. Flera hundra skotrar brukar samlas på isen utanför Sedwallsparken. En mäktig syn för alla som älskar skotrar. På kvällen blir det som vanligt samling i närbelägna RSK-lokalen för Afterskoter med mat och dans till småtimmarna. En av årets höjdarfester i Rengsjö.

Framtidsmöte om Västerby

onsdag, februari 18th, 2015
Barnaktiviteten På Gammelmormors Tid samlar många besökare varje sommar men orkar hembygdsföreningen med att driva verksamheten ideellt?

Barnaktiviteten På Gammelmormors Tid samlar många besökare varje sommar men orkar hembygdsföreningen med att driva verksamheten ideellt?

Rengsjö hembygdsförening har årsmöte söndag den 22 februari med början kl 15 och i samband med detta möte kommer framtiden för besöksmålet Västerby att diskuteras. Det är ju ingen hemlighet att föreningen brottas med stora problem när det gäller att tillsätta styrelse. Bl a saknas en ordförande sedan ett år. Det är också klart att barnaktiviteten På Gammelmormors Tid behöver förnyas efter tio år. Men med enbart ideella insatser är det svårt att hålla igång verksamheten i Västerby och det här är en viktig framtidsfråga som måste upp till diskussion. Hur vill Rengsjöborna ha det med föreningen och besöksmålet i Västerby? Kom och säg din mening på mötet! Föreningen bjuder på smörgåstårta och kaffe.

Påminnelse: glöm inte årsavgiften!

fredag, februari 13th, 2015

Rengsjö Framtid är föreningen som jobbar för alla bosatta i Rengsjö. Arbetet görs ideellt av engagerade människor som vill Rengsjö väl. Men för att detta ska lyckas behövs pengar och medlemsavgiften i Rengsjö Framtid är i stort sett föreningens enda inkomstkälla. Därför behövs din medlemsavgift och från och med i år har vi höjt den till 100 kr för enskild, 150 kr för familj, förening och företag. Tycker du att Rengsjö Framtid behövs och vill att föreningen ska fortsätta sitt arbete så skynda dej att sätta in medlemsavgiften på bankgiro 253-8445. Glöm inte att skriva ditt namn och namnen på alla du betalar för så vi vet vilka som är våra medlemmar. Bankgironumret finns också ständigt i en ruta på denna hemsidas förstasida. Tycker du att föreningen gör ett så bra arbete så att du vill ge lite mer så möter detta inget hinder. Små och stora belopp- allt är lika välkommet. Tack för din medverkan!

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter