Arkiv, maj, 2016

Nu blir han doktor på Hälsingegårdar

onsdag, maj 25th, 2016
Avhandlingen är på drygt 200 sidor och innehåller en hel del om det ideella arbetet som bybor lägger ned vid Hälsingegårdarna i Västerby.

Avhandlingen är på drygt 200 sidor och innehåller en hel del om det ideella arbetet som bybor lägger ned vid Hälsingegårdarna i Västerby.

 

Efter fyra års arbete är nu umeåforskaren Martin Paju klar med sin doktorsavhandling om Hälsingegårdarna och världsarvsprocessen i Hälsingland. En stor del av fältarbetet gjorde han i Rengsjö och då bl. a vid Hälsingegårdarna i Västerby. I boken beskriver han det såhär: ” I Rengsjö finns flera offentliga miljöer där jag hade möjligheter att ta upp spontana samtal med bybor. Ett sådant sammanhang var den lokala livsmedelsbutiken men även restaurangen vid äldreboendet Ringshög och hembygdsområdet Västerby. Lunchen på Ringshög skapade spännande möten med äldre personer och personal. Stunderna utanför den lokala lanthandeln gjorde att jag lärde känna bybor som senare även lett fram till konkreta intervjutillfällen.” När Martin Paju beskriver hur ett kulturarv kommer till tar han ”På Gammelmormors Tid” som ett exempel och skriver bl a ” Genom att lekfullt prova på hur det kan kännas att leva som på gammelmormors tid etableras en relation med det förgångna. Det är i den typen av relationer som kulturarven blir meningsfulla för besökare.”Tyvärr kom inte Hälsingegårdarna i Västerby med i den andra försöksomgången när det gällde att etablera Hälsingegårdarna som ett våra svenska 15 världsarv men när flera gårdar senare sållades bort och bara sju återstod och man koncentrerade det unika på gårdarnas interiörmålningar så gick det bättre. Martin Paju belyser initierat hur hela den här världsarvsprocessen gick till och hans beskrivningar och slutsatser är väl värda att ta del av. Han försvarar sin avhandling vid en disputation på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Uppsala den 2 juni.

Besökscentret invigs 001

När besökscentret för Hälsingegårdar invigdes i Västerby underhöll Martin Paju (i mitten) på sitt dragspel tillsammans med Lasse Feldtblad från Vallsta. Här de båda i samspråk med Anita Blomkvist, Bollnäs kommun. När Hälsingegårdarna i Västerby senare togs bort i den andra ansökan flyttades besökscentret till Träslottet i Arbrå.

 

 

Vinstlista från vårmarknaden

söndag, maj 22nd, 2016

Här är listan över vinnarna på årets vårmarknadslotteri. Grattis!

Bänkbord från Rengsjö Bygg nr 218 Rolf Larsson
(Som skänkte tillbaka det till Rengsjö Framtid och campingen)

Presentkort 500kr från XL-bygg nr 366 Anne-Marie Westberg.

Duk Från Växbo lin nr 836 Elisabeth Ringsbacka.

Spaset från Glösbolagret nr 587 Ulla Persson.

Ost och honung från Solbacka bigård och byamejeriet nr 137 Olle Uteberg.

Varuhink från Lötens Handel nr 84 Bert Lundberg.

Presentkort på Tårta MW`s mat nr 857 Ingrid Jonsson.

Diverse från Majas Cafè och presenter nr 225 Pär Link
                                                                      nr 730 Barbro Åkerlund
                                                                      nr 204 Karl Backan
                                                                      nr 546 Maggan Ingeroth
Vinnarna är underättade.

 

Nu är mejeriet igång igen

torsdag, maj 19th, 2016

Efter fyra månaders ofrivilligt uppehåll är det mobila mejeriet utanför Lötens Handel igång igen. På torsdagen ystade de båda mejerskorna Gill och Ylva färskost och på lördag tar de sig an en laddning blåmögelost. Det var under trettonhelgens köldknäpp som mejerivagnens stora ystgryta frös sönder. Ett fel som uppstod i ett av kylskåpen utlöste jordfelsbrytaren och all elektricitet slogs ut. Men nu har grytan återvänt efter reparation i Slovenien och Gill och Ylva kan ladda upp med ost inför sommaren. De hoppas nu få hyra vagnen till i höst då de räknar med att ha ett eget mejeri igång vid Gills mjölkgård i Överbo.

Hela helgen i hela Rengsjö 21-22 maj

måndag, maj 16th, 2016

helahelgen_rengsjo_16_A4_3

Vårsoaré söndag 29 maj

söndag, maj 15th, 2016

Rengsjö kyrkokör har sin årliga Vårsoaré söndagen den 29 maj kl.18.00 i Rengsjö församlingshus. Fika, underhållning, solister och lotterier.

13214394_10154062645122221_2026078485_o

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445

Kategorier

  • Nyheter