Nicklas vill nu sälja affären

21 januari 2013

Krismötet om framtiden för Lötens handel på måndagen kom med en hel del förslag på åtgärder som skulle kunna hjälpa upp ekonomin men Nicklas Fredriksson, som sedan 1,5 år driver affären, tycks redan vara inne på att ge upp. Detta sedan han i förra veckan stött på en ny motgång i form av en kommande hjärtoperation som gör att han måste vara sjukskriven i minst två månader. – Om någon är intresserad av att ta över verksamheten så lägger jag av, förklarade Nicklas under mötet. Då hade ändå länsstyrelsens representanter gett besked om att han kan få driftsbidrag för att täcka kostnaderna under sin bortovaro. Bertil Karsbo, länsstyrelsens rådgivare i lanthandelsfrågor,föreslog att kommunen skulle kunna stötta affären på så sätt att inköpen till skolans matbespisning och Ringshögs restaurang görs i Lötens handel men det fordrar att man frigör dessa platser från den gemensamma upphandlingen via Inköp Gävleborg. Något som kommunalrådet Marie Centerwall(s) lovade undersöka. Fastighetsägarna är beredda att sälja affärsfastigheten för 800 000 kr men Nicklas menade att det kan bara hjälpa honom kortsiktigt. Han har idag en omsättning på 6,3 miljoner kronor men skulle behöva en miljon till.Och det måste han få hjälp med, förklarade Bertil Karsbo. – De privata handlarna har tagit tillräckligt med ansvar för samhällsservicen. Nu är det upp till kommunen och byborna  att göra något för att affären ska finnas kvar. Alla måste tänka till och inse vad det betyder att ha en butik på orten. Det kan räcka med att man köper ett 20-tal artiklar i veckan  om alla hushåll ställer upp. Bertil Karsbo tyckte att det var ett positivt möte och hoppas att Rengsjö Framtid gör verklighet av idén om en marknadsundersökning där man knackar dörr och frågar byborna hur de vill handla och samtidigt informerar om vad det betyder om affären försvinner. Då rasar villapriserna, bensinmacken slår igen, skolan försvinner på sikt, företag kraschar osv. En skrämmande framtidsvision som Rengsjöborna nu tillsammans måste kämpa emot.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445