Byamejeri startar i Rengsjö

20 februari 2015
Det här mobila mejeriet invigdes i Rengsjö förra sommaren. Nu återkommer det för att producera ost från orten.

Det här mobila mejeriet invigdes i Rengsjö förra sommaren. Nu återkommer det för att producera ost från orten.

 

Det finns nu långt framskridna planer på att starta ett byamejeri i Rengsjö och det redan till den här sommaren. Flera intressenter planerar att gå samman och tillverka ost i det mobila mejeri som föreningen Matvärden tagit fram och som invigdes på förra årets Hardreve-marknad i Rengsjö. Mejerivagnen, som är fullt utrustad för osttillverkning, står nu i Färila men ska snart flyttas till Rengsjö där den kommer att placeras i anslutning till campingstugan och Lötens Handel. Det är Eva Bernstål i Rengsjö och Gill Simpson i Överbo som ansökt om och fått löfte att hyra mejerivagnen. De har i sin tur kontakt med några andra intressenter som också kan tänka sig att vara med i det här försöksprojektet. Men det finns även plats för flera intresserade. Mejeriet kommer att bli ett betydelsefullt komplement till det bageri som redan finns i Lötens Handel och nu hoppas man att detta ska locka fler besökare både till affären och campingen i centrala Rengsjö. Skulle det här försöket med mobila mejeriet slå väl ut är tanken att sedan bygga ett stationärt mejeri kompletterat med ett café. Försäljningen av de ostar som tillverkas i Rengsjö kommer att ske i den närbelägna affären och andra försäljningsställen i närområdet.

Några av intressenterna  bakom mejeriet i Rengsjö. Fr v Eva Bernstål, Jill Simsson, Carin och Jenny Bratt.

Några av intressenterna bakom mejeriet i Rengsjö är mjölkbönder och ungdomar. Fr v Eva Bernstål, Jill Simsson, Carin och Jenny Bratt.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445