Mejerivagnen bra för affären

17 september 2015

Den mobila mejerivagnen som i sommar stått utanför Lötens Handel i centrala Rengsjö har varit bra för affären. Det säger Lilian Edström, ägare till butiken. – Det kommer hela tiden nya ansikten in i affären och de lockas hit av den lokalproducerade osten och det bröd som vi själva tillverkar i affären. Lilian påpekar också att butiken nu fått ett ekonomiskt stöd på 150.000 kr från länsstyrelsen och att situationen därmed avsevärt förbättrats för lanthandeln. Mejerivagnen kommer att stå utanför affären ytterligare ett halvår och därefter kanske den ersätts av ett permanent bymejeri. Det bekräftar Ylva Olofsson, en av de tre kvinnor som producerar ost i vagnen på komjölk som kommer från en lokal mjölkbonde. – I stort sett har det gått bra även om vi gör våra misstag men det är den här prövotiden till för. Vagnen fyller sin funktion och nu undersöker vi möjligheterna till att hyra eller köpa en fastighet där vi kan iordningställa ett permanent bymejeri, säger Ylva. Efter det här halvåret är det hon och Gill Simpsson som kommer att producera olika sorters ostar i vagnen. De två kommer också att försöka förverkliga planerna på ett permanent mejeri. Eva Bernstål däremot har bara varit med som mentor under den första prövotiden och slutar nu för att enbart ägna sig åt sitt eget mejeri och sin getgård. Blir det ett permanent mejeri så står högt på önskelistan att någon eller några i Rengsjö med omnejd också satsar på produktion av getmjölk som kan köpas in av Ylva och Gill och förädlas till åtråvärda getostar.

Eva Bernstål, Gill Simpsson och Ylva Olofsson har nu i ett halvårs tid gjort ost som sålts i bl a Lötens Handel och lockat nya kunder till butiken.

Eva Bernstål, Gill Simpsson och Ylva Olofsson har nu i ett halvårs tid gjort ost som sålts i bl a Lötens Handel och lockat nya kunder till butiken.

Ingmarie Antonsson i Lötens Handel skär upp ost som produceras i mejerivagnen utanför affären - en lyckad kombination i Rengsjö och som kan leda till att det blir ett permanent bymejeri på orten.

Ingmarie Antonsson i Lötens Handel skär upp ost som produceras i mejerivagnen utanför affären – en lyckad kombination i Rengsjö och som kan leda till att det blir ett permanent bymejeri på orten.

 

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445