Äntligen är Rengsjööringen på plats

14 oktober 2015
Anders Olsson, en av många fiskevårdsentusiaster i Rengsjö med en av de fiskar som sattes ut i helgen.

Anders Olsson, en av många fiskevårdsentusiaster i Rengsjö med en av de Rengsjööringar som sattes ut i helgen.

 

Trönöåöringen eller Rengsjööringen, som den också kallas, har nu växt till sig så pass att det i helgen var dags att plantera ut den från kasse nummer två i Hölesjön. Totalt sattes 700 av dessa öringar ut i olika vatten där den skall självreproduceras och förhoppningsvis bilda en bärig stam av vild öring. Den här fisken har återupptäckts i Stora Örtjärn där den avelsfiskats för att sedan klämmas på rom och mjölke och växa till sig i en fiskodling. Det har inneburit hårt arbete för medlemmarna i fiskevårdsföreningen och flera gånger har avelsförsöken misslyckats. Men nu hade den växt till sig så pass att det var dags att släppa ut den i det vilda och många intresserade följde den här spännande proceduren. – Detta är skulle jag vilja påstå en av de största insatserna som föreningen gjort inom fiskevården, förklarade en nöjd Kalle Hagelin i fiskevårdsföreningen. Men det var inte bara dessa öringar som sattes ut. Många var de regnbågar som bars upp och som sedan kördes till olika fiskevatten i Rengsjö. Snittvikten var hela 1250 gram så det gäller att förstärka linorna inför vinterpremiärerna. Utöver den fisk som sattes ut i lördags så har föreningen för ett par veckor sedan dessutom satt 400 kg mycket fin röding i Ijungen och totalt har det blivit inte mindre än 1, 3 ton regnbåge. _Vi hoppas nu att alla respekterar de fiskeförbud som råder så att dessa fiskar kan acklimatisera sig i sin nya miljö, säger en belåten Kalle Hagelin i fiskevårdsföreningens styrelse. Från och med i lördags råder fiskeförbud i Fjällmyrtjärn, Slakttjärn, Ijungen, Bodsjön och Gäddtjärn. När förbudet hävs avgörs av rådande isförhållanden och meddelas på fiskevårdsföreningens hemsida.

Många intresserade följde utsättningen av de fiskar som fiskevårdsföreningen svarade för i helgen.

Många intresserade följde utsättningen av de fiskar som fiskevårdsföreningen svarade för i helgen.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445