Rengsjö idag


Företag

Det finns över 100 småföretag i Rengsjö. De större arbetsplatserna är Rengsjö Vårdcenter AB och Ringshögs äldrecentrum. Båda med ett 30-tal anställda. Plastindustrin Termap är det största tillverkningsföretaget.

Bild: Ringshögs äldrecentrum

 

Service

I centrala Rengsjö finns livsmedelsbutik, Nya Lötens handel, och bensinmack. Intill ligger Ringshögs äldrecentrum med restaurang samt Rengsjö Pizzeria. Här finns också från och med hösten 2008 en bilverkstad, Rengsjö Bilservice. Ett enklare sortiment av apoteksvaror finns att köpa i livsmedelsaffären.

Skolan , som ligger intill kyrkan, har renoverats och byggts ut. Har drygt 100 elever. Intill skolan ligger en nybyggd förskola.

Kommunikationer

Finns i form av buss 100 som trafikerar väg 50 mellan Söderhamn och Edsbyn. Under skoltid går buss 78 genom centrala Rengsjö några turer per dag. Den förbindelsen kompletteras med den s k flexlinjen – en beställningstaxi som går mellan Bollnäs och Växbo/Rengsjö vid särskilda tider. Busstider hittar du hos X-trafik.

Bo och äta

Övernattningsmöjligheter har Ohlandersgården (STF-vandrarhem), Nygården och Kyrkvärdens (B&B).

Äta kan man göra i Ringshögs restaurang, Majas Café och Rengsjö Pizzeria. Sommartid finns också ett café i en av Hälsingegårdarna i Västerby, Rengsjö Hembygdsby.

Bredbandsuppkoppling

Under 2013 har Bollnäs Energi satsat stort på bredbandsutbyggnad i hela Rengsjö. Många fastigheter har anslutit sig till denna fiberuppkoppling som finns tillgänglig för nästan alla invånare. Fibern är av stor vikt för befintliga och nytillkomna företag på orten som på det här sättet får en snabb kommunikationsmöjlighet med omvärlden. 

 

Rengsjö Camping

Campingen ligger centralt och idylliskt vid Östersjöns västra ände . Eluttag och servicehus med kök, dusch, samlingsrum och toaletter. 150 kr per natt. Utan el 100 kr. Tältplats 80 kr. Öppen året runt. Incheckning via föreningens medlemmar och betalning sker via Swish eller kontant. All info finns på den blå tavlan som sitter på campingstugan

Kontaktpersoner
Ingmare Antonsson: 073-8445888

Caroline Vikström: 070-2292064

Vid campingen finns en pir med marina och en timrad grillstuga. Bra fiske. Gångavstånd till affär, restaurang och pizzeria.

Nyhet! Campingens koordinater för GPS/Färddator: N 61 21 48 32  E 16 37 07 5.

 

Utflyktsmål

Det i särklass främsta utflyktsmålet i Rengsjö är Västerby, Rengsjö Hembygdsby. Den består av tre gamla hälsingegårdar i en klunga med intilliggande olika timmerbyggnader. Där finns även en dansloge och en fäbod. Sommartid arrangeras speciellt för barn en aktivitet som kallas ”På gammelmormors tid” som blivit mycket populärt.

Andra platser att besöka är utsiktstornen på Höleklack och Bullerberget. Vill man uppleva fäbodkänsla kan man besöka Bojäntans getgård som har ostkiosk med självbetjäning.

Majas Café & Presenter har öppet dagligen hela året och är inrymt i en fd bondgård strax öster om kyrkan. Erbjuder mängder av hantverk och prylar och har gott fika i gårdsmiljö. Glösbo Möbel är en stor möbel och heminredningsbutik.

Vid idrottsplatsen håller Rengsjöhästen till med sina aktiviteter på egen ridanläggning. Vill man fiska kan man göra det i många av de sjöar som ligger inom Rengsjö fiskevårdsområde. Fiskevårdsföreningen håller sedan 2007 på med ett utvecklingsarbete som syftar till att odla fram en särskild öringstam som upptäckts i Rengsjö. Föreningen har också en handikappanpassad fiskesjö med en 300 m lång träramp och flera bryggor.

Utomhusbad finns vid Skidtjärn som är en av de renaste insjöarna i Hälsingland med fin, vit sandbotten. Ettdygnscamping är tillåten vid Hölesjöns östra ände.

Bara en knapp mil nordväst om Rengsjö ligger ett av Hälsinglands största turistmål, Växbo Kvarn och Växbo Lin som räknar in närmare 100 000 besökare varje sommar. Växbo Lin är Skandinaviens enda linspinneri och vid kvarnen ligger Växbo Krog och Växbo Bageri bl a. En skön cykeltur är att trampa Hölesjön runt. Under den ca 15 km långa turen åker du längs idylliska byvägar och genom flera byar.

Vintertid erbjuder Rengsjö skoterklubb totalt 9 mil välpreparerade leder i vacker natur. Klubben ser också till att det finns uppkörda skidspår för motionärer.

Stöd Rengsjö Framtid

Bankgiro 253-8445